Du är här

2017-07-21

Håll huvudet kallt i bitcoinfebern

wysiwyg_image

Värdet på kryptovalutan bitcoin har skjutit i höjden i spåren av ett ökat intresse runt om i världen för den virtuella valutan.
Vad ligger bakom den stora kursrusningen?

Att det går fort i kryptovalutornas värld är ingen överdrift. I likhet med den höga transaktionshastigheten i det globala bitcoin-nätverket, går informationen kring utvecklingen så snabbt att det är svårt som investerare att hålla reda på alla turer i bitcoin, men också i sektorkollegor som ethereum, litecoin, dash, med flera andra.

Utöver det stundtals överväldigande informationsflödet i sektorn, introduceras dessutom nya och innovativa användningsområden för kryptovalutorna med jämna mellanrum. Utvecklingen är på så vis dynamisk och intresset för sektorn har resulterat i en närmast exponentiell kurstillväxt för flera kryptovalutor under flera år med en betydande acceleration under 2017.

I augustinumret 2016 av tidningen Aktiespararen skrev vi ett längre reportage om den största kryptovalutan sett till marknadsvärdet, bitcoin, med titeln ”Framtidens valuta är här”.

Vid publiceringen av artikeln i Aktiespararen kostade en bitcoin ungefär 5 000 svenska kronor styck. Sedan dess har kursen stigit till en bra bit över 20 000 kronor styck. Just nu finns det omkring 16,4 miljoner bitcoin i cirkulation av maximalt 21 miljoner stycken enligt protokollet, vilket gör att det totala marknadsvärdet på bitcoin har stigit till över 328 miljarder kronor.

En del bedömare har kallat prisuppgången i bitcoin för en ohållbar ”bubbla” som förr eller senare kommer att kollapsa. Claes Hemberg, sparekonom på nätmäklaren Avanza, tillhör en av kritikerna. Den 2 januari 2017 gick Claes ut med ett uttalande om att han hellre ”köper körsbärskärnor” än köper bitcoin eftersom det ”inte finns någon riktig användning för bitcoin”.

Ibland är dåliga råd även väldigt dyra råd. Sedan Hembergs kritiska uttalande har bitcoinkursen stigit med över 150 procent och adaptionsgraden har fortsatt att öka i en rasande takt runt om i världen. Antalet användare i bitcoin-nätverket har nu stigit till fler än 20 miljoner användare på en global basis.

I termer av användning kan man faktiskt göra det mesta med bitcoin i dag. Dels finns det en rad olika tredjepartslösningar som gör att du indirekt, till en viss avgift, kan spendera din behållning av bitcoins precis som ett traditionellt bankkort.

Fler och fler företag inom detaljhandeln, däribland Microsoft, resebolaget Expedia och svenska Webhallen, accepterar även bitcoin som direkt betalningsmedel. I mer exklusiva segment accepterar även sportbilstillverkaren Lamborghini bitcoin.

Men vad är det som styr kursutvecklingen då? Jo, i all sin enkelhet styrs prisuppgången i bitcoin av utbud och efterfrågan på världsmarknaden. Eftersom utbudet i enlighet med protokollet är begränsat till totalt 21 miljoner av den virtuella valutan, drivs kursen upp av ökade kapitalströmmar till valutan. Dessa kapitalströmmar kan i sin tur ha olika motivation, exempelvis i spekulationssyfte eller för att betala ”ransomware” där hackare kräver betalning i bitcoin.

En kategori av investerare som på senare tid fått upp ögonen för bitcoin är större spekulanter som hedgefonder, kapitalstarka individer och andra institutionella placerare. Dessa placerare attraheras av en helt decentraliserad valuta bortom räckhåll för skuldsatta stater och i allmänhet mer desperata och experimenterande centralbanker.

Eftersom bitcoin-nätverket ligger utanför det traditionella banksystemet, kan inte dessa tillgodohavanden frysas eller stoppas med hjälp av traditionella kapitalkontroller som i regel införs vid finansiella kriser. Bitcoin ses därmed som pengar utan gränser och utan statlig kontroll.

Bitcoins attraktionskraft ökar dessvärre i takt med att vår frihet undermineras från flera olika håll, exempelvis i spåren av massövervakning, borttagandet av fysiska kontanter och mot bakgrund av en alltmer påträngande statsmakt.

Men den senaste vågen av iögon­fallande köpintresse finner vi dock i Japan. Efter kollapsen av Tokyobaserade bitcoinhandlaren Mt Gox år 2014, var japanerna under en längre tid försiktigt inställda till kryptovalutan.

Men efter att den japanska staten nyligen klassificerat bitcoin som lagligt betalningsmedel i landet har köparna återvänt med besked. Japanska yen har därför flödat in i bitcoin, något som bidragit till att pressa upp kursen till nya rekordhöga nivåer kring 2 300 dollar per bitcoin.

Hur utvecklingen blir framöver står dock skrivet i (körsbärs)stjärnorna som Hemberg skulle säga. I det korta perspektivet är det sannolikt klokt att plocka hem lite vinster eftersom en nedåtrekyl är kortsiktigt oundviklig. Men i det längre perspektivet finns det flera anledningar till att ha en position i den snabbväxande valutan.

Låt dig inte förföras av den exponentiella kurstillväxten, utan håll huvudet kallt och använd det sunda förnuftet i din portföljallokering. Möjligheterna är utan tvivel stora för bitcoin, men det är även riskerna.  

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.