Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-26

Här är aktierna som överraskar

wysiwyg_image

Fingerprint

Fingerprint levererar återigen en rapportbesvikelse och ännu en gång kommer bolaget med siffror långt under analytikernas prognoser. Exempelvis var bruttomarginalen fyra procentenheter sämre och rörelseresultatet hela 54 procent under snittförväntan. Kassaflödena var även de svaga och volymerna tros fortsätta minska nästa kvartal. Allt som allt en svag rapport på alla punkter och det är svårt att se en vändning i närtid. Vissa pekar på den låga värderingen men med kraftigt sänkta vinstprognoser (mellan 20-30 procent väntas) ser det fortsatt mörkt ut. Aktien är ner hela 16 procent idag och nu ner nästan 75 procent sedan årsskiftet.

Nordea

Nordeas bokslut för det tredje kvartalet var en besvikelse och aktien handlas ned över 5 procent. Rapport under förväntan. Rörelseresultatet kom in 2 procent under konsensus, främst drivet av ett svagt kvartal för både räntenettot och provisionsintäkterna. Kostnadssidan såg dock bättre ut, precis som för låneförlusterna. Lånetillväxten var dock svagare än väntat. I Nordea-caset är kostnadssidan viktig framgent och vd Casper von Koskull presenterade nya kostnadsmål i rapporten. Även om kostnaderna stiger under 2017, väntas de sjunka de nästkommande åren. De senaste årens stora investeringar, bland annat inom IT, har kostat men nu kommer det förhoppningsvis att släppa. Lyckas ledningen övertyga analytikerna om hur dessa mål ska uppnås kan marginal- och sedermera vinstprognoserna tänkas justeras upp.

JM

Rörelseresultatet var in line med förväntan samtidigt som intäkterna var en aning sämre. Bostadsutvecklare har fallit kraftigt på börsen sedan årsskiftet, däribland JM, på grund av eskalerande oro kring bostadsmarknaden i främst Stockholm. Efterfrågan på JM:s bostäder i Stockholm var lägre under sommaren och den lägre efterfrågenivån fortsatte även efter semesterperioden. Antalet sålda bostäder i kvartalet var också lägre än väntat, 681 mot SME-konsensus på 934. Dock har bolaget sett en återhämtning i efterfrågan under den senare delen av kvartalet. Trots att aktien fallit över 25 procent på tre månader verkar marknaden inte tycka att det är tillräckligt och dagens rapport spär på pessimismen kring bolaget. Aktien är i skrivande stund ner dryga 3 procent.

I övrigt kom ABB och Lundin Mining med två bra rapporter och aktierna var upp 3 repsektive 2 procent. I ABB:s fall var både omsättning och rörelseresultat bättre än väntat och orderingången steg 5 procent. Lundin Mining slog även de förhandstipsen. Trots nedreviderade produktionsprognoser för koppar och zink för helåret 2017 stiger aktien.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.