Du är här

2018-01-15

Här är nya aktietips från Börsveckan

wysiwyg_image

Köp Oriflame, taktäckningsbolaget Nordic Waterproofing, byggentreprenören Byggpartner, fastighetsskötaren Coor, men avvakta med Mekonomen, NCC, Duni, Eurocon och Dustin. För Astra Zeneca blir det ett tveksamt "neutral".

Det är några av råden i årets första utgåva av Börsveckan, som även tipsar om ett antal bolag till en "utdelningsportfölj" samt gör ett par förändringar i sin egen modellportfölj.

Motiveringar:

Köp:

* Oriflame (köp) kan efter en lång period med defensivt spel äntligen flytta fram positionerna, med ny strategi och breddat produktutbud. Aktien lockar med hög tillväxt och utdelning.

* Byggentreprenören Byggpartners (köp) aktie har rasat, men bolaget saknar den balansräkningsrisk som egna och möjligen svårsålda projekt kan utgöra och rådet blir köp - om än med varningsflagga för att riskerna är relativt höga i sektorn.

* Nordic Waterproofing (köp) betecknas inte som något tillväxtcase, men uppvisar enligt Börsveckan goda kassaflöden med "behärskad skuldsättning", vilket anses ge utrymme för både förvärv och god återbäring till aktieägarna.

* Coors (köp) verksamhet, fastighets- och arbetsplatsskötsel, må förefalla som en ganska tråkig verksamhet men bolaget ser i en längre "horisont" spännande ut och både den ocykliska profilen och den fina direktavkastningen lockar.

Avvakta:

* Mekonomens (avvakta) tillväxt "ligger och puttrar" kring ett par procent medan lönsamheten sviktar på en fordonsmarknad utan någon vidare fart.

* NCC (avvakta) har mycket att bevisa efter nedskrivningar, vinstvarningar och vd-bytet. Trots kursraset ser Börsveckan inget köpläge i NCC: riskerna är för höga och osäkerheten inom byggsektorn hjälper inte.

* Duni (avvakta) har både stabil verksamhet och starka kassaflöden vilket ger stort utdelningsutrymme. Värderingen lockar dock inte, och utsikterna framåt betecknas som "något dunkla".

* Teknikkonsulten Eurocon (avvakta) har bra tider, men på en överhettad marknad har bolaget rekryteringsproblem och frågan är om bolaget mäktar med att växa utan förvärv. Börsveckan är tveksamma.

* Rådet för Dustin sänks till avvakta i Börsveckans kommentar till delårsrapporten, bland annat då bolaget har ny vd och frågetecken råder för lönsamhetsutvecklingen i den tuffa bransch it-grossisten befinner sig på. Dessutom har aktien stigit 20 procent sedan köprådet för två månader sedan.

Neutral:

* Astra Zeneca (neutral) har trots en stadig studiemiss under andra kvartalet mött marknadens förväntningar på resultat och omsättning. Prognoserna för bolaget betecknas som lågt ställdad och en återgång till tillväxt ligger nära.

Börsveckan låter härutöver tio bolag ta plats i "årets utdelningsportfölj": Axfood, Diös, Byggpartner, Oriflame, Nobia, Acando, Swedbank, Nobina, Ework och Betsson. Direktavkastningen för bolagen, baserat på Börsveckans prognos för nästkommande utdelning, spänner mellan 4,0 och 7,8 procent (Axfood respektive Byggpartner).

I sin modellportfölj säljer Börsveckan Volvo eftersom osäkerheten ökat efter Geelys intåg i ägarleden, och även SKF skalas ned. I stället ökas exponeringen mot "den heta spelsektorn", nämligen Nordic Leisure och Cherry.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.