Du är här

2017-12-08

Hedgefondstjärnan: ”H&M verkar vara på efterkälken"

wysiwyg_image

Hedgefondstjärnan Karl-Mikael Syding delar med sig av sitt bästa aktie- och fondtips – och strategier för både hur du sparar till barnen och sätter ihop en portfölj som klarar en börsstorm. Missa inte proffsets svar på över 60 spännande frågor från dig och andra sparare.

Karl-Mikael Syding lämnade livet som en internationellt erkänd hedgefondstjärna på Futuris (Brummer & Partners) vid 42 års ålder för att gå i ”pension” med över 100 miljoner kronor på fickan.

Nu är han affärsängel och podcastvärd – med tusentals sparare som följare.

I nya numret av Aktiespararen resonerar Syding om hur du som sparare bör resonera kring det eviga dilemmat om risk i förhållande till avkastning.

– Om det finns en sannolikhet för oacceptabel förlust så är investeringen oacceptabel. Det är inte bråttom att bli rik eller att göra många mål framåt; det viktigaste är att inte göra några stora misstag och att lära sig av de misstag man faktiskt gör. Det är mycket bättre att avkasta 0 till 15 procent per år än minus 20 till plus 30 procent per år.

LÄSTIPS: Proffschatt exklusivt för dig som medlem i Aktiespararna

Syding pekar på att bredden i uppgången har avtagit vilket kan signalera minskad riskvilja.

– Om tillräckligt många börjar sälja så följer resten efter. De höga skuldnivåerna förvärrar dominoeffekten i en nedgång, säger han.

USA:s aktiemarknad är det dyraste den någonsin har varit mätt som medianföretagets P/S-kvot (aktiepriset i relation till företagets försäljning) så det finns rekordstor nedsida om en nedgång väl får fart, enligt Syding.

– Det finns fortfarande gott om likviditet hos företag och hushåll, och den letar sig successivt in på börsen så länge det inte kommer någon direkt anledning att sälja.

Syding pekar på att bredden i uppgången har avtagit vilket kan signalera minskad riskvilja.

– Om tillräckligt många börjar sälja så följer resten efter. De höga skuldnivåerna förvärrar dominoeffekten i en nedgång, säger han.

USA:s aktiemarknad är det dyraste den någonsin har varit mätt som medianföretagets P/S-kvot (aktiepriset i relation till företagets försäljning) så det finns rekordstor nedsida om en nedgång väl får fart, enligt Syding.

– Det finns fortfarande gott om likviditet hos företag och hushåll, och den letar sig successivt in på börsen så länge det inte kommer någon direkt anledning att sälja.

LÄSTIPS: Första steget på din sparresa – bli medlem i Aktiespararna

Här är frågorna – och svaren – i Aktiespararnas succéchatt med Karl-Mikael Syding.

Erik:

Är börsens värdering så hög nu att man istället borde lägga pengarna på hög nu istället för att fortsätta köpa nya aktier? Eller är dollar cost averaging (en investeringsstrategi som går ut på att sprida inköpen – och därmed risken över tid. Red.anm.) en fortsatt hyfsad strategi?

Karl-Mikael Syding:

Lägg pengarna på hög. Jag tror DCA inte kommer kännas bra 2018-2019 även om det såklart kommer funka helt OK på 20+ års sikt

Jonathan:

Tjenare, Barton Biggs delar upp hedgefonduniversumet i följande sju klassifikationer i boken "Hedgehogging": - Long/short equity - Equity market-neutral - Event driven - Fixed-income arbitrage - Global convertible bond arbitrage - Global macro - Commodity trading funds Vilken är din favorit och varför? Och vilken/vilka körde ni på Futuris?

Karl-Mikael Syding:

Vi körde long/short equity. Jag gillar global macro med alla tillgångsslag för att få riskspridning samt kunna hålla koll på hela spelet

Perra:

Hej Micke! Tack för en bra podd och bra blogg! Du brukar ju ha en rätt baissad börssyn generellt. Hur skulle du tillgångsallokera en portfölj idag? Guld får inte överstiga 50 procent ;)

Karl-Mikael Syding:

Typ kontanter 10%, bostad 30% guld 10%, utlånat 25%, onoterat 25%

Markus:

Hej! Tror du att världens centralbanker kommer kunna krångla sig ur det grepp som de själva försatt sig i med skenande skuldberg? Vad händer när räntan stiger? Och vad händer om vi går in i recession med räntor på minus på många håll? Kan centralbankerna dra fram någon ny kanin ur hatten?

Karl-Mikael Syding:

De har alltid kaniner; kaniner med massa unintended consequences. Däremot tror jag inte de kan hindra ett episkt börsras

Robert:

Hejsan! Hur ser du på bomarknadsoron? Är den tillfällig eller mer långgående?

Karl-Mikael Syding:

Jag tror botten för säljare tar flera år att nås och kan ligga ganska långt under dagens nivåer. Men jag tror samtidigt att man som bostadsägare kommer tacka sig själv om man höll ut minst tio år för då tror jag att kombinationen av bara halvhöga räntor och hög inflation i kölvattnet av penningtryckande leder till mycket högre priser. Om priset kunde gå från 10 000/kvm till 100 000/kvm tror jag absolut att 1m/kvm är möjligt i Stockholm om 20 år.

Helena:

Hej! Vad är din definition på en hedgefond? Utveckla gärna ditt svar.

Karl-Mikael Syding:

I grund och botten kan det betyda exakt vad som helst för mig. Till exempel en klassisk neutralt viktad lång/kort aktiefond, men lika gärna en short biased med 3x hävstång företagsobligationer, eller en global makro som handlar alla tillgångsslag och kan vara kort eller lång upp till 5x.

Erik:

Hur resonerar du kring allokering av aktier sett till land? Ska man hålla sig till Sverige som man känner "bäst" eller är globalexponering ett måste? Ska man i så fall göra det via fonder?

Karl-Mikael Syding:

Jag tycker investeringarna först och främst ska matcha ens tänkta kostnader. Sedan finns ett element av diversifiering, men det ska vägas mot lägre kunskapsnivå. Då är fonder eller bransch-ETF:er lämpligt. Det är omöjligt att säga hur man ska vikta mellan lokalt/utland, men eftersom svenska börsen går ungefär som USA tycker jag att Sverige gott kan utgöra 50-75 procent och resten ska vara platser med riktigt stor potential, till exempel utvecklingsländer i Asien och Afrika

Saxen:

a) Hur stor del av dina rikedomar har du placerad i aktier nu? Hur skiljer sig din privata placeringsstrategi mot den som du tillämpade i egenskap av fondförvaltare? b) Varför blev ni med hund och inte katt? c) Hur påverkades du av SVT:s propagandafilm Business class 1987-1988?

Karl-Mikael Syding:

ca 5% noterade aktier, resten är privata bolag

Som fondförvaltare hade vi regler som sa att vi enbart kunde investera i noterade, stora, likvida bolag så där vara det bara aktier. Precis som då kör jag gärna mellan 100% kort och 100% lång

Jag hade hund som liten. Sånt sitter nog i. Det beror nog på ett kroppsminne av oxytocinpåslag från den tiden

Jag har inte sett filmen.

Sirius:

Vad tror du om att teckna i Lyko (skönhetsbolag som ansökt om notering på First North. Red anm.)?

Karl-Mikael Syding:

tittar ej på det

”En som ligger ned...”:

Ge ditt extremaste bull case för FPC. Med kreditkort, IoT, Iris osv.

Karl-Mikael Syding:

Hej

Om FPC når samma ledande position inom kort som de gjorde ett tag för telefoner, OCH om korttillverkarna känner att de måste tävla om kunderna så att alla kort kommer ha läsare. Då blir det miljarder kort som ska ha läsare för kanske 25 kronor styck, per år. Då kan intäkterna nå 10-20 miljarder per år utöver telefonintäkterna, och resultatet nå över 10 miljarder. Det är utan att fundera över Iris eller andra applikationer av fingerläsare. I ett sånt här scenario kan FPC vara värt över 100 miljarder SEK. OBS dock att jag inte tror att det är i närheten av att hända. Jag tycker att dagskursen på cirka 16 kronor är ganska välbalanserad för tillfället

Anton:

Hur ser du på bitcoin och andra kryptovalutor på kort respektive lång sikt? Och hur anser du att man investerar i detta på bästa sätt?

Karl-Mikael Syding:

Försök hitta en fond som aktivt navigerar mellan valutorna och investera i den. 

Alve GBG:

I takt med automatiseringen av industrin, och att färre människor kommer att jobba i framtiden. Kommer inte även konsumtionen minska och därmed bolagens vinster? Vad händer i så fall med fiatvalutor (valutor som saknar koppling till guldreserv. Red.anm)? Ser vi ett deflatoriskt scenario eller hyperinflation? Vart hamnar kapitalet i framtiden? Skog/mark? Råvaror? Datalagring? Ps.Grym pod ni gör =)

Karl-Mikael Syding:

Bra men mycket svår fråga.

Jag kan se flera scenarior som leder till minskad konsumtion. Samtidigt tror jag att vi får se ökad mänsklig aktivitet, men att den kanske baseras på en slags byteshandel med bokföring i kryptovalutor. Jag tro både stater och företag kommer få svårt att ansamla förmögenheter och att värdet mer kommer hamna hos "konsumenterna" som egentligen blir sina egna producenter.

Jag tror guld blir ett mellansteg i kaoset. Jag tror att skog/mark/fastigheter kommer vara mycket värt.

Peterly:

Hej Syding! Nu under 2017 sålde du av dina björnpositioner om jag förstått det rätt? Dessa du köpte 2012? Det måste varit en rätt ”häftig” förlust som du realiserade, min fråga är då följande:  Vad var det som fick dig att så plötsligt bli så optimistisk till framtiden? Och hur tror du att alternativa investeringar kommer gå om börsen nu faller med 70 procent? Eller sparade du björnpengarna du fick ut i cash? :)

Karl-Mikael Syding:

Jag blev snarare pessimistisk om framtiden, jag började se hur mina pengar skulle försvinna...

Skämt åsido fick det bara vara nog. Jag hade fel och jag behövde inte "vinna". Dessutom fick jag massa annat att göra och investera i. Pengarna ligger i privata investeringar som guld, jetdrivna surfbrädor, mjukvaruföretag, lån (både egna privata och genom Lendify).

Crille:

Hej! Har du någon förklaring till att marknaden/kunderna accepterar "hedgefondavgifter" för fonder som i praktiken inte är hedgefonder utan snarare "long-only" fonder när marknaden går upp.

Karl-Mikael Syding:

Nej, det är ett marknadsmisslyckande, jag förstår inte hur kunderna tänker.

Karl:

Hej, Vilken hemsida eller databas hämtar du finansiell data ifrån? Allt från makro till bolagsspecifik information.

Karl-Mikael Syding:

Ingen, alla. Jag har inga dataabonnemang

Medlem:

Hej

Tycker du det är rimligt med IoT/5G/Telecom som värderas till 30-40p/e? Kommer inte marknaden värdera dessa bolag lägre när man märker att inte dessa industrier tar över världen.

Karl-Mikael Syding:

Kan ej svara utan att kolla specifika bolag och deras affärsmodeller och förutsättningar

Jonathan:

Även fast du tycker att Tesla, netflix och Amazon är övervärderade, vågar du korta? Eller är du rädd att manin fortsätter?

Karl-Mikael Syding:

Jag har inga avtal för aktielån så jag har inte kortat dessa. Ej min strid att ta. Det är aldrig bråttom att tjäna pengar eller springa på alla bollar.

Tesla är dock oerhört frestande, så kanske snart.

Anton:

Säg att man som privatperson vill utnyttja blockchainteknologins framfart på bästa sätt (Starta företag, investera i företag eller dylikt), hur går man tillväga?

Karl-Mikael Syding:

Jag skrev ett blogginlägg om det. Börja med att läsa Satoshis Whitepaper, sedan Princetons bok om blockkedjor. Sedan hitta någon krönikör eller bloggare som verkar fatta det här (Eric Wall tex, googla). Därefter funderar du på om du kan lära dig tillräckligt för att börja konsulta företag och myndigheter om hur de borde förbereda sig. Då är du igång. PS: du ska nog äga lite kryptovalutor också för att ha trovärdighet samt själv förstå och verkligen känna marknaden

Daniel:

Vad tycker du om börshandlade ETF:er? Kan dessa gå ner mer än det underliggande instrumentet som den är kopplad till exempelvis börshandlad aktie vid en kraftig börs nedgång?

Karl-Mikael Syding:

Nej, egentligen inte, men de kan göra att de underliggande instrumenten går ner mycket mer än de annars skulle gjort. Slutresultatet blir detsamma. Handlar man ETF:er i tillgångar som egentligen inte är så likvida bjuder man in katastrofen på te.

Daniel:

Vilka av de svenska investmentbolagen tycker du om mest och varför?

Karl-Mikael Syding:

Tittar inte på dem.

Rogge:

Hej! Har du några tips/råd för investerare som aldrig upplevt en börskrasch?

Karl-Mikael Syding:

Läs gamla tidningsartiklar i realtid, kanske gamla Affärsvärlden vecka efter vecka från tidigare kriser. Läs böcker som "BULL!" och "The Great Crash" (galbraith)

Niklas:

Hur ser du på Braincool/ äger du fortfarande?

Karl-Mikael Syding:

Nej. Jag tackade nej till emissionen på ca 5 kronor innan den rusade till 13 nyligen. Tittar inte längre på Braincool.

Sara:

Hej! Jag började med aktier runt mars iår. Har bara investerat i större bolag då det kändes säkrast eftersom att jag är ny och inte har helt koll på läget ännu. Första månaderna gick det jättebra (enligt mig själv) men sen i juni/juli ligger jag konstant minus. Är det bara att hålla modet uppe eller hur ska jag tänka ?

Karl-Mikael Syding:

Oj. Jag tycker du ska gå med i Anna Svahns ekonomiforum på Facebook. Hon är bättre på sånt. Jag tror att börsen ska ned kraftigt så jag skulle inte vilja äga aktier kommande två år. Men rent strategiskt bör du anteckna varför du köper vad du köper och följa upp bad det är som inte går som du trodde, och anpassa din strategi så du successivt lär dig och gör färre och färre fel. Alltså: en systematisk anteckningsbok och evig felkorrigering tills du blir ett riktigt investerarproffs. Det kommer ta tid, du kommer göra massa förluster, men belöningen i slutändan är en mycket värdefull kunskap.

Rasmus:

Mark Spitznagel förespråkar ofta att hedgea sin portfölj med säljoptioner med kort löptid i lämpligt index ~20-30% under nuvarande värdering. Vad anser du om denna strategi? Varför skulle dessa säljoptioner vara så skevt prissatta att de är mer lönsamt att göra så än att hedgea på annat sätt?

Karl-Mikael Syding:

På Futuris köpte vi lite då och då säljoptioner med lösen 10-15% under dagspris, ofta med cirka 2 månaders löptid. De flesta köper inte säljoptioner, ytterst få är baissade på det sättet. Dessutom har optioner ryktet om sig att alltid förfalla värdelösa. Spitznagel får själv stå för beräkningen, men det låter rimligt att den typen av ganska far out of the money-puts skulle vara underprissatta på grund av SKEW och att de ofta förfaller värdelösa och att det i praktiken är feta svansar på finansmarknaderna. Låter som en bra strategi om man orkar göra det konsekvent och kör korrekt size. Särskilt nu låter det där som en optimalt attraktiv strategi (låg VIX, extrem börs).

Hans:

Hej! Vilken typ av hedgefonder tycker du att den oinvigde bör välja?

Karl-Mikael Syding:

Brummer multistrategy. Jag har själv alla mina gamla pensionspengar i BMS 2xL, det vill säga BMS med hävstång. DET tycker jag är den bästa investeringen en oinvigd kan göra överhuvudtaget. Där är det bara att placera alla pengar man inte behöver inom 12 månader, eller tänkte använda först om 40 år. Gäller som tips även till dig som frågade om huspengar om 6-8 år.

Axel Ekros:

Hur går det för för Torped-investeringen? När börjar de säljas?

Karl-Mikael Syding:

Kul att du frågar. De jetdrivna surfbrädorna kommer börja demas i Spanien från slutet av februari. Jag tror att vi väntar med förhandsbeställningar i Sverige till efter det. Det ska dock finnas tillräckligt med brädor till försommaren 2018. PS: de har så sjukt grym prestanda, både i vikt och kraft och hållbarhet/servicefrihet. Det är en helt annan produkt än konkurrenternas. Helt och hållet el, galen acceleration, lätt att bära osv

Olof:

Hej Mikael, du gillar ju Opus Group. Hur lyder dina argument för att äga aktien på kort respektive lång sikt?

Karl-Mikael Syding:

Långsiktig tillväxt. Ökat behöv av mätning och kontroll, certifiering av fordon, både ur drifts- och miljösäkerhetssynpunkt. Opus kan ta nya marknader och angränsande tekniker i lång tid framöver. Att köpa på 7kr dec 2017 är kanske inte något homerun på 2 års sikt. Även om jag själv äger Opus via portföljen min sambo Anna förvaltar åt mig så skulle jag hellre avvakta köp till börsen har tappat rejält och man kanske kan få Opus på 5kr. Med det sagt tror jag att den kan stå i 20kr om fem år. Är det värt gungan att få 200 procent. Kanske.

Mange:

Har du tips på någon fristående kurs på universitetsnivå som du tycker att man som 21-årig student bör läsa? Något speciellt ämne som du tror kommer bli viktigt att ha kunskaper kring i framtiden?

Karl-Mikael Syding:

Inga konkreta tips om kurser, men jag tror att robotik, kryptografi och kvantdatorprogrammering är tre extremt viktiga områden. Den som lägger tre år på att verkligen förstå och lära sig och skapa nätverk med andra i framkant kommer äga världen om 3-5 år.

Daniel:

När nu centralbankerna räddat finansmarknaden vem kommer att rädda centralbankerna ifall vi får en ny dipp? Skulle det bli en triggar för guldet runt?

Karl-Mikael Syding:

Jag tror det kommer en trigger för guldet när centralbankerna ska omstrukturera och skapa en ny global valuta. Guldet blir förhandlingsmarker. Centralbankerna kan typ rädda sig själva eftersom de kan trycka nya pengar. De enda som egentligen tar skada är alla människor som har sparande. Hel grejen med centralbanker är egentligen för komplex för mig, det blir alltid cirkelresonemang, eller goda/onda spiraler som slutar i total katastrof eller att det goda tiderna fortsätter för evigt... Märkligt det där

Jonathan:

Hur hedgar du dig mot börskrasch i nuläget? Björnar? Put-optioner? Eller på annat sätt?

Karl-Mikael Syding:

Mest genom att bara ha 5 procent noterade aktier ungefär. Resten är i guld, och onoterat samt utlånat. Sen kör jag mest på skoj BEARx15 men det är med ytterst lite, samt lite bitcoin ovanpå det

Joel:

Hur långt kommer jag med "first level thinking" i exempelvis Collector i dagsläget? De snittar en vinsttillväxt på ca 30 % årligen, de har konstant sjunkande K/I-tal och de känns snabbfotade och tech-vänliga. P/E-talet har sjunkit kraftigt trots att bolaget presterat fina rapporter. Gissningsvis pga oro för kreditförluster. Jag går in med motiveringen lågt PEG-tal och fin historik. Är det alldeles för enkel analys eller kan man komma en bit på vägen med "keep it simple"?

Karl-Mikael Syding:

Jag tycker det låter bra. Jag kan inte göra en bättre analys just nu. Fortsätt hålla koll på just de variablerna, särskilt på olika nivåer av kreditförluster, försenade kunder, både i Collectors siffror och generellt för marknaden. Vi gjorde extremt bra affärer i banker 2008-2009 genom att hålla koll på hur många i Baltikum som var försenade 30 dagar, 60 dagar, 90 dagar och hur många av dessa som sedan skrevs av eller omstrukturerades osv. Därmed låg vi ett halvår före marknaden. Tills dess brukar nischbanker kunna tälja pengar genom att kräva mycket högre räntor än de väntade förlusterna. Det gäller även spelare som Lendify, men där tar du hela risken och får hela förtjänsten

Mark:

Tjenare=)

Kan du rekommendera mig några böcker om personlig ekonomi/investerande? Ha de!

Karl-Mikael Syding:

Jag tror boken min sambo Anna Svahn snart släpper kan vara precis vad du behöver. Annars har jag inte läst böcker om personlig ekonomi, bara om professionella placeringar. De böckerna finns listade på min hemsida mikaelsyding.com

Samuel:

Tjena Micke! Jag är en trogen lyssnare av din podd, 25 minuter, där fokus primärt ligger på personlig utveckling. Kan du i punktform nämna tre enkla vardagsknep för att bli en mer framgångsrik person? Behöver inte vara kopplat till att tjäna pengar. Tack!

Karl-Mikael Syding:

Sov så mycket du behöver. Träna någonting varje dag (en halvtimmes rask promenad räcker, men gärna några pass styrka per vecka)

När hälsan och sömnen är på plats är intellektuell stimulans i form av riktigt bra non-fiction-böcker nästa steg. Kolla min lista på min blogg mikaelsyding.com

Sen kommer början på framgång som människa: lär känna dig själv, sätt mål utifrån det, identifiera vilka hinder som ska klaras av för att nå målen (mål kan vara tjäna en miljard, eller få större biceps än Roslund, eller maximera min fritid med barnen), skriv ned strategi och taktik för att övervinna hindren, skapa vanor, anskaffa verktyg och samarbetspartners för att steg för steg, dag för dag komma närmare målet. Glöm inte att då och då fundera på om målen fortfarande gäller. Håll inte gamla löften till ditt yngre jag som inte längre är relevanta för dig.

Stig:

Hej! Vilka aktier (fastigheter, spelbolag, etc.) kan ha den bästa utvecklingen närmaste halvåret?

Karl-Mikael Syding:

De som gått riktigt dåligt på sistone kanske, men jag har ingen stark åsikt här. Jag vill inte ha aktier alls det kommande halvåret. Om jag ska ha det är det enbart specifika enskilda case, det vill säga ej särskilda branscher eller hela marknaden.

Christer:

Vad är din syn på USD/JPY?

Karl-Mikael Syding:

Jag tror JPY är den svagare parten, det vill säga köp USD, sälj JPY. JPY ligger längre fram i att förstöra sin valuta med ohållbara skulder

Mark:

Hej, jag sålde alla mina aktier eftersom jag har köpt min första lägenhet som är klar i april (ska bli galet kul, väntat i två år). Hur skulle du byggt upp ett sparande från noll igen? Har 15 kronor över varje månad som jag vill investera för att köpa hus om 6-8 år.

Karl-Mikael Syding:

Det här ska du nog fråga min sambo Anna Svahn om, min styrka är inte den typen av lagom försiktigt sparande.

Men, personligen skulle jag ha pengarna på Lendify tills börsen kraschar och sedan gå all in i bankaktier efter första emissionen är klar samt vikta om till verkstad med lite eftersläpning

Anton:

Vilka finansprofiler ser du upp till mest?

Karl-Mikael Syding:

Howard Marks ligger nog i topp

Thomas:

Vilken investeringsmetod använder du rörande aktier?

Karl-Mikael Syding:

Jag skulle kalla det Deep Value, men kombinerat med Long Speculative, det vill säga totalt sett en skivstångsapproach.

Dessutom kör jag en pizzafördelning, typ en quattro stagione med guld, aktier, lån och fastigheter.

Så, skivstång och pizza. = Sprezzaportfölj

Karl:

Var ser du värdet i just Bitcoin? Har svårt att se det som ett substitut till fiat med tanke på de tekniska begränsningarna Bitcoin har (transaktionstiden med mera.), hur mycket jag än funderar på det så sitter det enda värdet i tro och hopp...

Karl-Mikael Syding:

Ännu mer tro och hopp i fiat i min mening. Enda värdet i fiat är militär/polis via skattetvånget. Nedsidan med fiat är dessutom att man måste använda banker och de spelar regelbundet bort alla pengar så staten måste ta skattepengar för att ordna upp problemen. Jag tror krypto kan kringgå dessa problem så man kan ha pengar utan att det ligger skulder i botten

Daniel:

Tror du komplexitetsteori är applicerar på finansmarknaden idag? Den används idag inom forskning för klimatförändringar bland annat. Speglar den teorin bättre real ekonomin idag är frågan.

Karl-Mikael Syding:

Jag förstår nog inte riktigt frågan, men visst är aktiemarknaden ganska likt vädret i det att den präglas av många svårmätta variabler som påverkar varandra och inte minst människors psykologi som i sin tur påverkar variablerna i en mycket komplex återkopplingsloop.

Martin:

Vad tycker du om bitcoin? Är det en bra investering nu, tror du?

Karl-Mikael Syding:

se tidigare svar. Inte just just nu, men jag tror ändå den står mycket högre om till exempel två år. Mycket högre.

Alfred:

Hur skapas pengar?

Karl-Mikael Syding:

För svår fråga. Idag är standardsvaret: skulder

Men, vad säger det egentligen? Som sagt, för svår fråga.

Klasse:

Hej Micke, någon tematisk investering du tror extra mycket på närmaste 10 åren?

Karl-Mikael Syding:

Guld, kanske uran. Även mjuka råvaror (jordbruksprodukter). Kryptovalutor

Och förstås AI och robotik. Jag tror robotar kan bli det nya bilar eller mobiltelefoner. Kanske kan VR och datorspel vara en gren av detta, men jag skulle hellre satsa på ett Tesla för hushållsrobotar och humanoider

Chris:

Hur ser du på kreditriskerna i Kina?

Karl-Mikael Syding:

Stora, men det finns så mycket man inte vet om det där landets styrsätt. Jag trodde länge att det var självklart att Kina måste kollapsa, men jag är inte lika säker längre – det finns för lite information. Även om Kinas finanser är ihåliga så har de fortfarande alla maskiner och människor kvar, samt en militärapparat. Det är välstånd oavsett om antalet pengar och skulder inte går ihop. Jag är extremt kluven till läget för KIna.

Kortare svar: jag har ingen aning :D

Mr bäs:

Tycker du det är rimligt med Sveriges småbolagshausse det vill säga intresset bland investerare. 150-200 noteringar på Aktietorget, NGM, First North. Jag antar att min fråga är: Tror du att vi har framför oss en rejäl krasch i dessa bolag? Vad för typ av signaler ska man leta efter?

Karl-Mikael Syding:

Jag tycker det verkar fullständigt galet. jag förstår inte vem som hinner förstå dessa bolag till den grad som behövs. När jag jobbade var det vanliga att man hade full koll på cirka 10 bolag och det var efter att ha följt dessa mycket noga, dagligen i flera år samt hade tillgång till företagsledning och en stab av externa analytiker. Jag tror det är en av många signaler på att en topp är nära -- frågan är hur nära

Tompa:

Tjena Mikael! Hur går dina tankar kring Global X Uranium?

Karl-Mikael Syding:

Jag gav upp.... :(

Jag tror fortfarande att det kan bli en grymt bra investering, men jag hade inte tålamod att vänta

Fredrik:

Vad tror du om att investera i fysiskt guld och/eller silver? Btw, tack för en riktigt grym och inspirerande podcast.

Karl-Mikael Syding:

Det är lite besvärligt förstås... var ska du ha det liksom? Men, jag tycker att det är smart att ha en krigskassa i guld och silver, både som betalningsmedel i kris och för att stoppa sig själv från att sälja bort sig. Rimligast för de flesta är dock att köpa en etf som PHYS samt ha lite guld hos till exempel goldmoney eller i ett valv i en icke-bank i Schweiz

Fundersam:

Vem har större biceps, du eller Roslund?

Karl-Mikael Syding:

Ha ha, jag har mycket större. Hans kan dock förefalla större på bild eftersom han är så deffad plus att hans kropp är så liten

Jonathan:

Tjenare Micke, har en liten hedge fund fråga. Barton Biggs delar upp hedge fond universumet i följande 7 klassifikationer i boken "Hedgehogging": • Long/short equity • Equity market-neutral • Event driven • Fixed-income arbitrage • Global convertible bond arbitrage • Global macro • Commodity trading funds Vilken är din favorit och varför? Och körde ni den på Futuris?

Karl-Mikael Syding:

Ingen favorit. beror på massor av faktorer. Vi körde long short equity. Jag gillar dock mer global macro med alla tillgångsslag.

Fredda karlsson:

Hej, Är det bra läge att köpa bitcoin idag?

Karl-Mikael Syding:

Se ett annat svar.

Både ja och nej. Jag tror man kan köpa lite, lite nu för att i alla fall vara med. Fortsätter det upp gör man samma sak, men framför allt ska man vara beredd på att det ofta faller 20% mycket snabbt och ibland faller så mycket som 40-90%. Det är vid de rasen man ska köpa rejält, oavsett vilken nivå den fallit från. Det kanske blir dyrare, men jag tror det vägs upp av att det snart studsar upp igen.... det baseras på att jag tror att det är långt kvar till den slutgiltiga nivån för till exempel bitcoin

Alve:

När ser vi en kryptovaluta special i 25 minuter? vilken kryptovaluta tror du mest på?

Karl-Mikael Syding:

Bitcoin. Kanske, men vi har ingen plan för det just nu. Däremot håller jag på att dra i en hel del andra kryptotrådar på min fritid utanför 25 minuter

Ylva:

Hur stor är risken för börsras likt det vi såg 1987?

Karl-Mikael Syding:

Stor tror jag. Vi har sett en del mycket snabba flashkrascher. Det beror på att market makers och största andelen av snabba pengar på börsen styrs av algoritmer. Om, när marknaden vänder ned på allvar kan trycket vi satt på uppsidan försvinna helt och förvandlas till en kamp för att komma undan. Det vore osannolikt att vi aldrig i börshistorien ska se ett större ras än 1987 igen. Så som strukturen är nu är förutsättningarna mycket "bättre" för ett snabbt och stort ras... så jag skulle verkligen inte våga ligga lång med hävstång

Nemeth:

Hej Mikael. Alla gillar att prata om framtiden för H&M för tillfället. Vore kul att höra dina tankar kring e-handel i allmänhet och H&M i synnerhet. Tack

Karl-Mikael Syding:

H&M verkar vara helt på efterkälken. Jag tror de pratar rätt, talk, det vill säga att de vet att butiker + online + VR, upplevelsehandel eller dylikt är framtiden, men H&M verkar inte kunna leverera detta. Därmed kommer deras marknad ätas upp av piggare mer innovativa aktörer. Jag skulle inte äga H&M över 150kr

Anna S:

Hur bör en optimalt uppbyggd portfölj se ut sett till fördelning mellan olika bolag i olika branscher och andra tillgångsslag?

Karl-Mikael Syding:

Grymt bra och svår fråga. Jag tror inte det finns en optimal portfölj som gäller alla. Personligen tycker jag just nu att man bör ha 1% krypto, 10% guld, 10% lån och resten i sig själv, sin egen verksamhet, sin egen bostad samt privata bolag med blandad stabilitet respektive egen tillväxt i framtidsbranscher som tar hand om de stora problemen i världen (mat, energi, miljö, död) eller baseras på de fem stora teknologierna: robotik, ai, genetik med mera.

Ola Värnamo:

Vilken aktie är mest övervärderad på världens börser just nu? Är det till exempel Amazon? Netflix? Tesla?

Karl-Mikael Syding:

Ja :D

Alla tre. Just de tre. jag kommer inte på några andra som är lika galna.

Småbarnsförälder:

Hej! Hur sparar man bäst till sina barn? Har du några tips?

Karl-Mikael Syding:

Långsiktigt, utan känslor, med en fixerad mekanisk strategi, i reala tillgångar med mycket lång hållbarhet – i praktiken en bred aktiefond eller blandfond med aktier, onoterat, råvaror

Katarina L:

Tror du att bitcoins stegring är ett tecken på att fiat-valutorna närmar sig vägs ände?

Karl-Mikael Syding:

Nej, det är för tidigt att hoppas på det. Det är snarare ett tecken på att en liten, liten grupp hoppas att det ska vara så. Jag tror på krypto och jag tror att bitcoin ska mycket högre än 12 000. Kanske 100x på 10 år, men just nu är det en tillfällig mani. Jag håller litegrann men är snarare redo att köpa på dips – även om dessa skulle vara mycket högre upp än idag. jag köper gärna när det faller 30-50%, oavsett nivå

Gunnar:

Vad är den mest övervärderade/felprissatta tillgången just nu enligt dig?

Karl-Mikael Syding:

Stora aktier som Tesla och Amazon. Aktier generellt. Därefter statsobligationer men det är ett väldigt speciellt case eftersom man kan trycka nya och fortsätta pyramidspelet utan bortre gräns

Jozef:

Hej Karl-Mikael! När slutar prismanipulationen på guld och silver? Är det bankerna eller centralbankerna som står för manipulationen enligt dig?

Karl-Mikael Syding:

Både och. Det slutar inte förrän marknadsläget verkligen tvingar dem. Det kan lätt ta tio år till, men inte så mycket längre än så tror jag

Karl-Mikael Syding

Tillfällig, men som forcerad säljare kan man mycket väl tvingas vänta flera år innan man får nya all time highs för sin bostad. Jag tror dock att det är köpläge på alla dips i Stockholms innerstad. Jag gjorde en video om det. Men man kan nog vänta 1-2 år innan man börjar fyndköpa.

Finans:

Hej Mikael, Jag har som kortsiktigt mål att lära mig mer om finans, kryptovalutor och centralbanker. Jag har läst några av böckerna du tipsat om tidigare. Jag känner dock att jag inte har någon plan över min inlärning; utan det blir mest att jag bara läser något, utan tanke varför jag ens läser det. Dessutom jobbar jag 9-19ish varje dag så jag skulle verkligen behöva använda min tid 19-22 mycket bättre. Har du några tips över hur jag ska lägga upp mitt "inlärningsschema". P.S jag har läst "PEAK" och tyckte det var en del intressanta saker, dock skulle jag behöva en mer specifik plan. Tack på förhand för svar.

Karl-Mikael Syding:

Du har egentligen redan svaret själv, det vill säga du behöver en plan. Frågan ä om du kan göra den själv eller om du behöver hjälp på grund av att du redan har fullt upp. Fundera på vilka komponenter du egentligen behöver såsom: grundläggande teknisk analys, grundläggande finansiell analys, grundläggande beslutsfattande... Eller så behöver du kanske inspiration till vad du behöver. Börja då med att rangordna vad som är viktigast, till exempel aktier, råvaror, guld, räntor, privata tillgångar, egen kunskap, egen verksamhet. Sedan letar du rätt på en bok som hanterar just det ämnet. Ta den som "alla" pratar om i ämnet. Jag tycker att min lista av obligatorisk läsning på min site är ett bra ställe att börja på. Om du läser de böckerna i ordning borde du få ett hum om vad som finns och vad som är viktigt att kunna.

Georg:

Hej, vad tycker du om Gaming Innovation Group?

Karl-Mikael Syding:

Jag tror det är ett ganska bra bolag men jag köper inte på de här kurserna, mest på grund av det allmänna marknadsläget.

Christian:

Hur kan det komma sig att priset på Investors A och B aktie skiljer sig så mkt åt? Vilken tycker du att man ska välja om man är långsiktig och vill investera typ 250000-500000:- i aktien. Utdelningen är ju detsamma.

Karl-Mikael Syding:

Den billiga. Jag tror inte en småsparare har någon anledning att betala mer för sin aktie. A kan få mer vid ett bud eller liknande, men det är långt borta

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.