Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-10

Het avkastning på iskall marknad: ”Finns överallt”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 9 2019

Beijer Refs kursutveckling värmer trots en kylig bransch.
Nu tror vd:n att EU:s förordning om fluorerade växthusgaser spelar Malmöbolaget rätt i händerna.
– Vi har massvis kvar att konvertera, säger Per Bertland.

wysiwyg_image

Kylkoncernen Beijer Ref har presterat otroligt starkt på börsen senaste åren. På fem år har aktien stigit med nära 400 procent i takt med att de operationella resultaten och efterfrågan utvecklats starkt.

– Vi är unika i en mogen bransch. Vi är en stor distributör av kylkomponenter och har även byggt upp en egen tillverkning av miljövänliga kylaggregat, som har blivit ett ökat inslag i vår omsättning. Det har gjort att vi har vuxit oss stora internationellt, säger vd Per Bertland till Aktiespararen.

Läs även vår analytikers senaste analys av Beijer Ref "Köpläge trots hög värdering" här (Premiumlåst).

Beijer Ref, som består av fyra affärssegment i Kommersiell kyla, Industriell kyla, HVAC-lösningar (luftkonditionerings- och värmelösningar) och OEM, finns i 40 länder och har omkring 400 filialer världen över. Det förvärvs-intensiva bolaget har 71 procent av sin omsättning i Europa medan resterande kommer från Nordamerika, APAC (Asien och Australien/Oceanien) och Afrika.

– Vi strävar efter att ha samma typ av erbjudande, de kan skilja sig åt en aning, och ett decentraliserat fokus oavsett vilken marknad vi befinner oss på. Vi har haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 17 procent i många år, konstaterar Per Bertland.

MISSA INTE: Kursklättrare på nya höjder i Öresund: "Helt rätt"

Kyl- och frysaggregat inom B2B-segmentet (affärer mellan företag) utgör grundbulten i Beijer Refs affär. Per Bertland berättar att bolaget har omkring 100 000 kunder.

– Du hittar våra produkter i allt från Ica och Coops livsmedels-butiker till skolor och andra byggnader eller lokaler som är i behov av kylning eller luftkonditionering. Det ger oss en väldig bredd. Vi finns nästan överallt, understryker Per Bertland, som poängterar att en typisk affär ofta ser ut som så att till exempel Ica, genom en distributör, blir slutkund.

Öppnar för nya dörrare

2015 ställdes ett krav i anslutning till Parisavtalet som ger Beijer Ref helt nya möjligheter. Klimat-­påverkande utsläpp från köld­medier ska minska med 80 procent fram till 2030 i EU. Här kommer Beijer Ref in i leken.

– Det innebär att många behöver se över sina kyl- och frysaggregat och lösningar. Det har börjat att ske ett skifte, men det finns mycket mer att göra.

Hur mycket?

– Vi gör bedömningen att endast 15 procent av anläggningarna i stora livsmedelsbutiker är konverterade. Det här är en av de stora drivkrafterna för oss. Mer än 85 procent av den totala marknaden är ännu inte konverterad och det betyder att vi har mycket kvar, säger Per Bertland, som lyfter fram bland annat att det mindre segmentet knappast börjat sin konvertering mot mer miljövänliga köldmedier.

YTTERLIGARE LÄSNING: 1 200-procentig storsegrare från Lund: "Ska fortsätta"

Per Bertland framhåller även att en liknande ambition har skrivits under av ett 60-tal icke-europeiska länder i samband med ett FN-möte i Rwandas huvudstad Kigali.

– Här handlar det om en minskning av F-gasutsläpp (fluorerade växthusgaser) med 80 procent över en 30-årsperiod. Det är en spännande­ möjlighet för oss, om än på lite längre sikt. Vi har många trender som talar för oss.

Fokus på skön känsla

Det är väldigt få personer som har ­undgått de senaste årens många ­ värmeböljor i Europa, inte minst i Sverige. Per Bertland betonar att olika typer av luftkonditionering utgör 40 procent av Beijer Refs omsättning. Han är övertygad om att segmentets del kommer att uppta mer av bolagets affär framöver.

– I USA bor det 350 miljoner människor och 23 procent av all världens luftkonditioneringsanläggningar är installerade där. Europa har 500 miljoner människor och en total andel om 6 procent av den totala luftkonditioneringen. Följaktligen ligger Europa efter när det kommer till luftkonditionering. Det tror jag kan förändras i framtiden.

För att fortsätta bjuda på en fin kursutveckling är planen för Beijer Ref, som omsatte 13 miljarder kronor, gjorde ett rörelseresultat före skatt på 780 miljoner kronor och hade en rörelsemarginal på 8,3 procent 2018, att bibehålla en positiv stämning i de egna leden.

– Det handlar mycket om att ha medarbetare som trivs och att det är lätt att ta affärsmässiga beslut för de enskilda enheterna, säger Per Bertland.

SE ÄVEN: Det talar för fortsatta börsframgångar

FAKTA

Det här är Per Bertland

Född: 1957 i Växjö. 

Utbildning: Civilekonomexamen från Lunds universitet. 

Karriär: Jobbade på revisionsbyrå. Därefter som finanschef på Aritmosbolagen, Ötab Sport och Indra Foods. Blev rekryterad till Skrinet, som sedan blev Beijer Ref, 1990. Operativ chef för Beijer Ref från 2001–2013. Vd för Beijer Ref sedan 2013.

Andra uppdrag: Styrelseledamot i Lindab och styrelseordförande i Dendera. 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.