Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

HEXAGON: ÅTERHÄMTNING I KINA, STARK UTVECKLING GES - VD (NY)

(Tilläg: På flera ställen i texten)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Mätteknikbolaget Hexagons sekventiella försäljningstillväxt drevs på av en bred återhämtning i Kina och en stark utveckling inom det geospatiala setmentet i tredje kvartalet, säger vd Ola Rollén i rapporten för det tredje kvartalet.

Hexagon levererade bolagets bästa tredje kvartal någonsin avseende resultat och lönsamhet, trots "betydande valutamotvind" (negativ resultatpåverkan med -15 miljoner euro reds anm), uppger Ola Rollén.

"Vi har lyckats navigera verksamheten väl i en utmanande miljö genom att anpassa kostnadstrukturen med både kortsiktiga och långsiktiga kostnadsbesparingar och samtidigt öka vår bruttomarginal genom en stärkt produktmix", uppger han.

"Det vi kallar 'two-speed world' har aldrig varit så påtaglig som idag, då nya applikationer för automation inom bygg, gruvdrift, offentlig säkerhet och jordbruk växer medan vissa segment så som traditionell fordons-, flyg- samt olja och gasindustri har en mer utmanande efterfrågesituation", säger Ola Rollén.

Summerat uppgick affärsområdet Geospatial Enterprise Solutions (GES) tillväxt till 6 procent i kvartalet jämfört med samma period 2019, och Kina stod ut geografiskt med en tillväxt i segmentet med 35 procent, i huvudsak drivet av en stark tillväxt inom infrastruktur och bygg. Lönsamheten förbättrades inom GES och resultatet växte med 17 procent.

Ett ökat fokus på en ekonomi med låga koldioxidutsläpp är också en tydlig drivkraft till att applikationer inom förnybar energi, elbilar och järnväg tar fart, menar vd:n vidare.

Inom Industrial Enterprise Solusions (IES) var tillväxten negativ med 5 procent och resultatet sjönk med 7 procent.

Sammantaget geografiskt var tillväxten i Asien 5 procent, i Europa, Mellanöstern och Afrika var tillväxten -1 procent och i Americas -2 procent. Den totala tillväxten i Kina var 18 procent. Sydkorea rapporterade också tvåsiffrig tillväxt, medan omsättningen sjönk i Japan, Sydostasien och Indien. Svagare gick det i Nordamerika, där tillväxten var -5 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.