Du är här

2018-02-06

Historiskt börsras i USA

wysiwyg_image

New York-börserna rasade rejält under måndagen efter Stockholmsbörsens stängning. Som mest var Dow Jones industriindex ned runt 6 procent efter att kälkbacken under större delen av kvällen följts av ett stup runt 21-tiden. Under den sista handelstimmen syntes en viss stabilisering, men nedgångarna för dagen summerades ändå till de största på flera år.

Måndagen blev den andra rejält svaga amerikanska börsdagen i rad efter fredagens fall på drygt 2 procent som kom efter oro för inflation och högre räntor.

Vid måndagens stängning hade Dow Jones industriindex tappat 4,6 procent till nivån 24.346. Det bredare S&P 500 sjönk 4,1 procent till 2.649 medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex backade 3,8 procent till 6.968.

Mätt i antal punkter var nedgången för Dow Jones industriindex den största i historien. De tio av de 30 bolagen i indexet som gick svagast föll 5-6 procent. Däribland backade Boeing med 5,7 procent, konglomeratet 3M med 5,6 procent och de normalt sett tryggare hamnarna i form av läkemedelsbolagen Pfizer samt Johnson & Johnson med 5,3 procent vardera.

De stora oljebolagen pressades samtidigt av ett lägre oljepris. Exxon Mobil sjönk 5,7 procent och Chevron 5,0 procent.

Flera teknikaktier gick relativt sett mindre svagt, men Intel, Microsoft och Apple tappade ändå 2,5-4,1 procent.

"De panikartade avyttringarna och den delvisa återhämtningen drevs av algoritm-program, därför att människor tar inte beslut så fort. Det är en mini-flashkrash", sade Kim Caughey Forrest, analytiker och portföljförvaltare vid Fort Pitt Capital Group, till Market Watch med referens till de plötsliga och snabba nedgångar som har drabbat finansmarknaderna då och då på senare år.

Värt att notera kan samtidigt vara att den kraftigaste nedgångsfasen pågick under cirka 15 minuter, från klockan 20:55 till klockan 21:10. Det rörde sig alltså inte om ett sekundsnabbt förlopp.

Måndagens milda initiala börsnedgång på eftermiddagen lugnades tillfälligt av att det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn överraskade positivt, men det var inget som tilldrog sig fokus senare under handelsdagen.

Bland mer nyhetsstyrda aktiekursrörelser kan noteras att Wells Fargo föll 9,2 procent sedan den amerikanska centralbanken sent i fredags meddelat att den skandaltyngda affärsbanken inte får växa innan den visar att den har fått bukt på sina problem. JP Morgan, RBC, KBW och Morgan Stanley sänkte sina rekommendationer för Wells Fargo-aktien.

Halvledarbolaget Qualcomm har på nytt blivit uppvaktat av sektorkollegan Broadcom som har höjt sitt fientliga bud från motsvarande 70 dollar per aktie till motsvarande 82 dollar per aktie. Qualcomm var dock ned 6,6 procent till 61:73 dollar.

Arconic, som tidigare ingick som affärsområde i aluminiumtillverkaren Alcoa, kom med en rapport där utfallssiffrorna visserligen var över förväntan, men där utsikterna var svagare än väntat. Aktien tappade 8,9 procent.

Läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb rapporterade vinst och intäkter över förväntan. I samband med rapporten meddelades även positiva resultat i en kombinationsstudie avseende lungcancer. Aktien sjönk dock 4,0 procent i det sura klimatet.

Den amerikanska tioårsräntan var ned hela 14 punkter till 2,70 procent i linje med trygghetssökande bland investerare.

Inga tyngre USA-bolag lämnade bokslut sent på måndagskvällen. Under tisdagen väntas däremot delårsrapport från bland annat biltillverkaren General Motors.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.