Du är här

2017-05-10

"H&M är för slutna"

På onsdagen håller H&M sin årsstämma. Aktiespararnas marknadsbevakningschef har många frågor att ställa det pressade storbolaget. "Klart att aktieägarna är oroliga", säger Claes Folkmar till SvD Näringsliv.

Stockholmsbörsen har en stark tid i färskt minne. Det går inte riktigt att säga samma sak om H&M – en av de riktiga bolagsjättarna på handelsplatsen.

Kursen har tappat med omkring 14 procent i värde i år, mycket beroende av att H&M inte lyckats infria marknadens höga förväntningar, och flera analyshus har sänkt sina rekommendationer gällande bolagets framtid. Vd Karl-Johan Persson kan räkna med att få svara på en hel del tuffa frågor i samband med onsdagens årsstämma.

– Börsen har gått bra men H&M har gått dåligt. Det är klart att aktieägarna är oroliga, säger Claes Folkmar, chef på Aktiespararnas marknadsbevakning till SvD Näringsliv, och tillägger:

– Förväntningarna kan ha varit för högt ställda, men nu är aktien nere på ovanligt låga nivåer historiskt sett för H&M.

Det kommer frågorna handla om

Många av spörsmålen på stämman kommer, enligt Claes Folkmar, att handla om aktiekursen, i vilken riktning bolaget är på väg och hur det går med utrullningen av H&M:s nya koncept.

– Om ingen annan lyfter de stora frågorna så kommer vi att göra det. Vi har också flera detaljfrågor som vi inte pratar om innan stämman.

Ger kritik

Claes Folkmar är tydlig med att H&M egentligen är i ett "ganska bra skick" och tjänar pengar. Trots att trenden med trista siffror vuxit sig starkare under en längre tid. Men han ger även, likt många andra som är intresserade av skeendet i bolaget, H&M kritik för att ha hållit sig undan och för att ledningen i många lägen varit otillgänglig.

– Det är lättare att förstå vad som händer om bolag är transparanta och ger insyn i siffror och hur de tänker. Min uppfattning är att H&M är för slutna, säger han.

(SvD) Hur pressad är familjen Persson?

Jag tror inte de heller tycker det är särskilt kul att aktien går ned. Men de är extremt långsiktiga och har köpt mer aktier under resans gång, så jag tror inte att de känner oro för H&M:s framtid, säger Claes Folkmar. 

David Flatbacke-Karlsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.