Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-29

H&M överraskar kraftigt på uppsidan – aktien rusar

wysiwyg_image

Klädföretaget H&M:s nettoomsättning under perioden den 1 mars till den 27 mars 2019 ökade med 7 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande period året innan.

Rörelseresultatet landade på 1.005 miljoner kronor för det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2018/2019.

Analytikerna hade väntat sig ett rörelseresultat på i genomsnitt 679 miljoner kronor, enligt Infront Datas samanställning av 13 estimat.

Bruttomarginalen blev 50,0 procent, jämfört med förväntade 49,4 procent.

Nya butiker

H&M upprepar sina planer på att öppna cirka 175 nya butiker netto under verksamhetsåret 2018/2019.

Totalt planeras cirka 335 nya butiker att öppnas varav cirka 240 är H&M-butiker. Cirka 95 av årets butiksöppningar kommer att utgöras av nyare varumärken. Totalt sett planeras cirka 160 butiker att stängas inom koncernen.

Under 2019 planeras tre fristående H&M Home-butiker att öppna. Av de nya H&M-butikerna som öppnas under 2019 kommer cirka 25 att ha H&M Home shop-in-shops. De allra flesta H&M-butiksöppningarna sker på marknader utanför Europa och USA.

Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararna, kan du ge en snabbkommentar om vad du tror om H&M-aktien så här innan börsöppning?

-Aktien bör stiga kraftigt på denna rapport, framför allt tack vare det starka resultat som presenterades. Försäljningstillväxten var visserligen känd sen innan men det är positivt att den nu stigit två kvartal i rad.

Vi kan rimligen förvänta oss uppskruvade estimat från analytikerhåll och även rekommendationsförändringar åt det positiva hålla. Många analyshus har för tillfället sälj på aktien.

Jag tror att marknaden kommer se dagens rapport som en indikation om att H&M äntligen är på rätt väg, även om det såklart finns många problem kvar att handskas med.

Varulagret är exempelvis ett fortsatt problem och steg under kvartalet till 18,6 procent av omsättningen och uppgår till hela 40 miljarder kronor. Ska vi tro ledningen var dock ”kvalitén” på lagret bättre och borgar för att vi inte kommer att se lika mycket reor framöver, något som är positivt för den alltjämt pressade bruttomarginalen.

Med tanke på hur pressad klädmarknaden är överlag är dagens läsning uppmuntrande för H&M:s aktieägare. 

Aktien rusar

Carl-Henrik Söderberg fick helt rätt. H&M:s aktie rusar på börsen efter öppningen. Vid 9.30-tiden är kursen upp runt 15 procent.

wysiwyg_image

,

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.