Du är här

2017-09-01

H&M och Volvo ger börsen styrka

Stockholmsbörsen stiger i den inledande handeln på fredagen och går därmed mot sin tredje uppgångsdag i följd. Indexutvecklingen var positiv även ute i Europahandeln, om än inte riktigt lika stark som på hemmaplan.

Volvo noteras rejält upp efter ett att nytt marginalmål levererats sent på torsdagen och ett antal rekommendationshöjningar gav genomslag i kurslistorna. I eftermiddag väntas den amerikanska jobbrapporten för augusti.

Oljepriset rekylerar något efter torsdagens rejäla uppgång medan basmetallterminerna noterar uppgångar över hela linjen. Dollarn har stigit något under morgonen men handlas fortfarande till under 8 kronor.

Vid 10.20-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,9 procent till nivån 1.560 samtidigt som de ledande börserna på kontinenten noterades kring 0,5 till 0,7 procent högre. London håller helgstängt på måndagen.

Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 3,7 miljarder kronor.

Volvo steg drygt 6 procent. Lastbilsjättens styrelse har i sin årliga översyn beslutat att införa nya finansiella mål för Volvokoncernen som gäller från och med den 31 augusti 2017. Bland annat ska koncernens rörelsemarginal överstiga 10 procent mätt över en konjunkturcykel. Enligt SME Direkts sammanställning från i slutet av juli räknar analytikerna i snitt med en justerad rörelsemarginal på 8,8 procent i år, 9,2 procent 2018 och 9,5 procent 2019.

DNB Markets har höjt sin rekommendation för Volvo till köp från behåll och flera andra analytiker har ställt sig positiva till marginalmålet.

H&M fortsätter att expandera inom den viktiga e-handeln och 2018 hoppas bolaget på att nå tillväxtmålet för koncernen. Nästa år kommer även ytterligare ett nytt varumärke lanseras och det kan följas av fler. Det säger vd Karl-Johan Persson till Nyhetsbyrån Direkt i en av de mer omfattande intervjuerna han gett på länge där han också bemöter kritiken bolaget fått för att vara snål med sin informationsgivning. H&M steg 1 procent.

Lundin Mining steg 2,4 procent till strax under 62 kronor. Nordea Markets har höjt riktkursen till 70 kronor och upprepat sin köprekommendation.

ABG Sundal Collier inleder bevakning av Sportamore med rekommendationen köp och riktkursen 175 kronor. Aktien var drygt 4 procent upp till 151 kronor.

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Dometic till öka från minska och aktien steg nära 2 procent.

Marknadens inställning till Nobina har blivit överdrivet negativ efter den nedslående kvartalsrapporten den 30 juni, och det branta kursfallet sedan dess motiverar ett köpråd, skriver Carnegie som tidigare hade rekommendationen behåll. Nobina avancerade drygt 7 procent.

Dagens Industri nämnde under onsdagen fyra aktier som skulle kunna tiofaldigas i värde under en femårsperiod om alla bitar föll på plats. Braincool klättrade vidare med 10 procent medan Eniro och Lauritz båda steg kring 14 procent.

Nanosatellitutvecklaren Gomspace rusade 18 procent efter att ha tecknat en avsiktsförklaring med Airbus Defence and Space om att utveckla rymdbaserad övervakning av flygplan.

Ett urval av fredagens makro:

- USA: sysselsättning augusti kl 14.30

Antalet sysselsatta väntas ha ökat med 180.000 personer efter att ha ökat med överraskande starka 209.000 i juli. Arbetslösheten väntas ha varit oförändrad på 4,3%, timlönerna väntas ha ökat 0,2% jämfört med i juli och med 2,6% jämfört med augusti 2016.

- USA: ISM industri-PMI augusti kl 16.00

- USA: Michiganindex (def) augusti kl 16.00

- USA: bygginvesteringar juli kl 16.00

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.