Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-03

Högre kvalitet och bättre effektivitet: ”Mer hållbart – bra chans för oss”

wysiwyg_image

Den utökade fabriken i Sundsvallförorten Timrå ger SCA helt nya möjligheter, anser bolagets koncernchef.

Denna artikel framgår ursprunglingen ur Aktiespararen nummer 8 2019.

Miljardinvesteringen i Östrand ökar både SCA:s produktivitet och bidrar till att spara på resurserna.
– Vi blir mer hållbara på flera sätt, säger vd Ulf Larsson.

wysiwyg_image

För SCA är det lite av en paradgren att vara hållbart och inte slösa på sina resurser.  Ett viktigt steg som skogskoncernen nyligen tagit är den stora investeringen i ökad massaproduktion på fabriken vid Östrand utanför Timrå. 7,8 miljarder kronor har plöjts ned i satsningen. 

– Vi fördubblar produktionen och kan öka kvaliteten rejält, säger vd Ulf Larsson. 

I fabriken produceras blekt barrsulfatmassa och kemisk, termomekanisk massa. 2020 kommer 900 000 respektive 100 000 ton att kunna tas fram av respektive produkt, understryker Ulf Larsson.

– Vi har haft en ambitiös uppstartskurva, men det går att säga att vi ligger enligt plan.

Hur bidrar fabriken till ert  hållbarhetsarbete?

– På många olika sätt. Vi tittar inom hela fabriken. Bland annat kommer vi att producera 1,2 terawattimmar grön el per år, vid full kapacitet, och vi använder knappt hälften själva. 

Ulf Larsson betonar att SCA kan bidra till klimatarbetet genom att fortsätta öka produktionen av både grön el och förnybara produkter. 

– Vi tittar bland annat på ett bioraffinaderi i anslutning till den utbyggda Östrandsfabriken. Vi har sökt miljötillstånd för en produktion motsvarande mellan tre och fyra procent av Sveriges samlade bränslebehov. Det är viktigt att vi använder mycket  förnyelsebar energi. Det finns mycket som vi kan göra.

Ulf Larsson framhåller att SCA har utvecklat en industristruktur för att ta så väl vara som möjligt på allt av de träd som avverkas. All virkesråvara som kan sågas blir trävaror. Vad som inte kan sågas blir papper och massa, och vad som inte kan bli fiberprodukter används för energiproduktion, till exempel bark och sågspån. SCA strävar efter att erbjuda produkter med så låg klimatpåverkan som möjligt och att sänka sina egna koldioxidutsläpp.

– Trenden med större fokus på hållbara lösningar är väldigt gynnsam för SCA.  

LÄS ÄVEN: SCA investerar i ny maskin i Obbola – för över 7 miljarder

SCA, som består av fyra affärsområden där papper är störst och står för 39 procent av omsättningen före trä, skog och massa, har pressats en aning av sjunkande priser inom flera av sina produktområden.

– Det är klart att vi påverkas av det. Det varierar lite, beroende på vilket av våra områden det handlar om, men det är inga dramatiska nedgångar och de har fallit från en väldigt hög nivå.

Ett bolag som verkar på flera marknader blir både diversifierat och har verksamhetsben som utvecklas olika just för stunden. Ulf Larsson lyfter fram ett par exempel.

– En inbromsning i Tyskland påverkar efterfrågan på kraftliner och i Kina blev det tryck på massamarknaden när landet påverkades av handelsdispyten med USA. Men efterfrågan på våra produkter och råvaror är underliggande väldigt god.

Fördel med svag krona

Hur hanterar ni, som ett globalt bolag, ett större hot om ett fullskaligt handelskrig och har ni påverkats av den allt hårdare tonen?

– Ökad osäkerhet är, precis som för alla andra, ingenting som är bra för oss. Men vi är inte föremål för några handelshinder. Sedan går det även att se en viss avmattning inom vissa sektorer.

Den svaga svenska kronan har gett SCA en fördel. Ulf Larsson betonar att det viktigaste för SCA är att fokusera på det som bolaget kan påverka självt.

– Det är viktigt att vi inte gör saker snabbt och ogenomtänkt för att tjäna mer pengar kortsiktigt på grund av medvind i valutan. Vi ska ha fokus på att göra det som skapar långsiktigt värde och vara kostnadseffektiva och produktiva. Goda tider kommer och går. 

MISSA INTE: Skogsjätten gynnas av kronraset: "Stark position"

Ulf Larsson anser att SCA:s verksamhet och produkter ligger helt rätt i tiden.

– Mycket talar för oss. Vi ser en ökande medelklass och ett större intresse för e-handel. Genom att vara hållbara, smarta och hänga med i utvecklingen har vi bra chanser att lyckas, understryker vd:n.

Intressant alternativ

SCA:s aktie, som steg trots att resultaten var under förväntan i det andra kvartalet, är upp omkring 19 procent i år. Som ett komplement i en diversifierad portfölj kan bolaget absolut vara ett intressant alternativ för den långsiktige spararen. SCA-aktien gick upp i samband med att sektorkollegan Billerud Korsnäs sålt sitt skogsinnehav Bergvik Nord till AMF för drygt 12 miljarder kronor tidigare i somras.

wysiwyg_image

Ulf Larsson närmar sig 30 år som anställd för SCA.

FAKTA

Det här är Ulf Larsson

Född: 1962. Uppvuxen i Jokkmokk. 

Utbildning: Jägmästare.

Karriär: Anställd inom SCA sedan 1992 och har haft flera olika framträdande roller inom koncernen. Var vd för skogsdelen inom SCA, före delningen när hygienprodukterna blev ett eget bolag i Essity, från 2008–2016. Koncernchef för SCA sedan avknoppningen 2017.

Det här är SCA:

SCA, som sedan delningen som innebar att hygienprodukterna hamnade i ett eget bolag i Essity, är en skogskoncern med huvudkontor i Sundsvall.

SCA, som har tillgång till runt 2,6 miljoner hektar skogsmark i norra Sverige, omsatte 18,7 miljarder kronor, noterade ett rörelseresultat på strax över 4 miljarder kronor och hade en rörelsemarginal på 21,3 procent 2018. Första halvan av 2019 uppgår omsättningen till 10,3 miljarder kronor, rörelseresultatet till 2,1 miljarder kronor och rörelsemarginalen till 20,5 procent.

Bolaget består av fyra affärsområden. Papper är klart störst och står för omkring 39 procent av omsättningen medan Trä utgör 27 procent, Skog 22 procent och Massa 12 procent. Storbritannien, Tyskland och Sverige är bolagets största enskilda marknader, som tillsammans utgör nära hälften av försäljningen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.