Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-06

Huaweis finanschef gripen i Kanada på USA:s begäran: ”Kan påverka börsen”

wysiwyg_image

Huaweis finanschef Wanzhou Meng har gripits i Kanada efter en begäran om utlämning från USA.

Det rapporterar flera internationella medier, däribland Financial Times och Bloomberg News.

Wanzhou Meng, som är dotter till Huaweis grundare, frihetsberövades enligt uppgifterna i söndags. Anklagelserna från USA handlar om att sanktionerna mot Iran har brutits, men vilken roll Huawei och Wanzhou Meng beskylls för i detta framgår inte i rapporteringen.

Gripandet har utlöst kraftiga protester från kinesiskt håll. Kinas ambassad i Kanada har begärt att Wanzhou Meng ska släppas omedelbart.

Nyheten om gripande kommer samtidigt som handelssamtalen mellan USA och Kina är inne i ett känsligt skede, påtalar flera bedömare. Asiatiska börsindex har tappat under natten.

"Historien förbryllar oss. Huawei har säkerligen gjort sig skyldig till att exportera högteknologi till Iran i trots mot USAs exportförbud. Men att gripa Wanzhou Meng är så nära man kan komma en symbolhandling. Dessutom skedde gripandet inte igår utan den 1 december, vilket är samma dag som Trump och Jinping åt middag i Argentina. Hade de denna information? All info kring denna märkliga historia kommer att kunna vara börspåverkande då den slår till precis när USA och Kina inlett sin nya 90 dagars förhandlingsrunda", säger Jarl Securities vd Anders Elgemyr i ett nyhetsbrev. 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.