Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-05

IMF ser stora risker i Tyskland

wysiwyg_image

Tysklands ekonomiska utveckling var stark under 2017, med understöd av en solid inhemsk efterfrågan och en återhämtning för exporten under andra halvåret. Utsikterna pekar mot en fortsatt expansion på kort sikt, men en markerad inbromsning på medellång sikt vilket speglar en ogynnsamma trender i demografi och produktivitet.

Det skriver IMF efter en artikel IV-konsultation med Tyskland.

"Riskerna på kort sikt är substantiella; en signifikant ökning i global protektionism, en hård brexit, en omvärdering av statsrisk i euroområdet som leder till förnyad finansiell stress, kan inverka negativt på Tysklands export och investeringar", skriver IMF.

LÄS ÄVEN: Bull/Bear "Ekonomin nära vändpunkten"

IMF-styrelsen lovordar Tysklands starka ekonomiska utveckling men påpekar att den externa obalansen fortsatt är signifikant och att viktiga risker förmörkar utsikterna.

Styrelsen påpekar dock att de positiva utsikterna på kort sikt erbjuder en möjlighet för Tyskland att mer kraftfullt angripa mer långsiktiga utmaningar. Givet de ogynnsamma demografiska trenderna bör politiken inriktas på att lyfta potentiell tillväxt. Investeringar i fysiskt och humant kapital bör öka och åtgärder som ger incitament för ökat arbetsutbud och förbättrad miljö för privata investeringar bör prioriteras.

"Sådana åtgärder skulle stödja produktivitetstillväxten, ytterligare lyfta långsiktig produktion och minska Tysklands stora bytesbalansöverskott", skriver IMF-styrelsen.

Styrelsen vill vidare se åtgärder för förbättrad tillgång till riskkapital, förbättrade skatteincitament för forskning och utveckling för små och medelstora företag samt minskade administrativa bördor. Samtidigt uppmanas myndigheterna att se till att skapa lämpliga incitament, regler och finansiering för att färdigställa Tysklands digitala övergång.

IMF-styrelsen noterar vidare att de stigande huspriserna i Tysklands mest dynamiska städer förtjänar noggrann bevakning, även om brist på specifika data för enskilda städer förhindrar en fullständig utvärdering av utvecklingen.

"I detta sammanhang rekommenderar (styrelsen) en förstärkning av verktygslådan för makrotillsyn och att snabbt åtgärda statistikbrister för att motverka riskerna för att fickor av finansiell instabilitet uppstår", skriver styrelsen.

De påpekar också att lönsamheten i Tysklands bank- och försäkringssektor fortsatt är låg och att rekonstruktionsarbetet måste påskyndas för att långsiktigt stärka uthålligheten och reducera risker.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.