Du är här

2017-08-29

Inför börsöppning

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen väntas komma under press på tisdagen efter att Nordkorea visat musklerna för omvärlden. På den svenska marknaden går rapportsäsongen in på sin slutkläm.

USA-börserna uppvisade måttliga rörelser på måndagen och så även i den sena handeln efter att Stockholmsbörsen stängt. Asienbörserna noterades under morgonen till lägre kurser. Efter Nordkoreas missiltest reagerade marknaderna negativt. Investerarna avhände sig mer riskfyllda tillgångar.

Terminerna för de ledande Europabörserna pekade nedåt. Vid 8.10-tiden var terminen för Frankfurt- och Parisbörsen ned med 0,6 respektive 0,5 procent. Motsvarande notering för Londonbörsen, som höll helgstängt under måndagen, visade på en nedgång om 0,7 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en nedgång på 0,4 procent.

Under natten mot tisdagen, svensk tid, avfyrade Nordkorea en medeldistansmissil som färdades över Hokkaido, den nordligaste av de japanska huvudöarna. Missilen landade i vattnet öster om Hokkaido. Till skillnad från tidigare testuppskjutningar under de senaste åren ska denna missil alltså passerat över japanskt territorium.

På valutamarknaden noterades förstärkningar i den japanska yenen och schweizerfrancen.

Ädelmetallerna som vanligen bedöms vara en säker hamn i tider av oro noterade en viss uppgång. Guldpriset steg något mer än silverpriset.

Det har blivit svårare att sälja nya bostadsrätter. Dagens industri skriver i tisdagens tidning att mycket pekar på att festen börjar ta slut. Börsen har redan intecknat sämre tider och tagit ned kurserna rejält under året hos mindre bostadsutvecklare som Tobin, Besqab, Oscar Properties och Magnolia.

Aktivistfonden Cevian Capital, med frontmannen Christer Gardell i spetsen, har delat upp sitt innehav i lastbilstillverkaren Volvo på flera olika förvaltarregistrerade depåer hos schweiziska UBS. Enligt en expert på ägarfrågor som Dagens industri varit i kontakt med kan det indikera att Cevian förbereder, eller redan har gjort, en förändring av sitt ägande i Volvo.

Boliden har fått en höjd riktkurs till 275 kronor från tidigare 231 kronor av Kepler Cheuvreux.

Cloetta har fått se sin riktkurs sänkt till 34:50 kronor från tidigare 40 kronor av SEB. Banken behåller däremot sin köprekommendation för aktien.

Skalpkylningsbolaget Dignitana för prevention av håravfall vid cancerbehandling med cellgifter tar upp ett lån för att "möta ökad efterfrågan" heter det i pressmeddelandet.

Bland tisdagens rapporter från bolag noterade på Stockholmsbörsen finns Beijer Alma och Karolinska Development, vars rapport investerarna dock får vänta på till efter börsens stängning.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.