Du är här

2018-09-04

ING åker på höga böter

wysiwyg_image

Den nederländska banken ING medger att banken haft brister i sin kundkontroll och därmed bidragit till penningtvätt.

Banken lovar nu att öka satsningarna på regelefterlevnad och tvingas till böter på 675 miljoner euro, motsvarande drygt 7 miljarder kronor, samt att återbetala vinster om 100 miljoner euro.

Det är innebörden av en uppgörelse mellan banken och den nederländska åklagarmyndigheten som offentliggjordes på tisdagsmorgonen.

ING har fullt ut samarbetet med myndigheten och dessutom genomfört en egen undersökning tillsammans med landets centralbank, heter det i pressmeddelandet. Undersökningen visade att banken "brustit väsentligt" vad gäller att efterleva regler som ska förhindra ekonomiska brott under åren 2010-2016.

"Som bank är vi skyldiga att försäkra oss om att vår verksamhet lever upp till de högsta kraven, i synnerhet när det gäller att hindra kriminella från att missbruka det finansiella systemet. Att vi inte nått de målen är oacceptabelt och ING tar fullt ansvar", kommenterar vd Ralph Hamers.

Undersökningarna har inte visat att några nuvarande eller tidigare medarbetare aktivt har samarbetet med kriminella kunder eller att de personligen tjänat på de kontroversiella affärerna.

"De identifierade bristerna tillskrivs inte några individer, utan snarare kollektiva brister på ledningsnivå, det vill säga inom affärsverksamehten, regelefterlevnad och kontrollfunktioner", skriver banken.

Dock har ING inlett åtgärder mot ett antal tidigare och nuvarande medarbetare, som fått den rörliga ersättningen indragen och i vissa fall skiljts från sitt arbete. Styrelsen för banken har "funnit det lämpligt" att avstå bonus för 2018, heter det vidare.

ING har också fått frågor från den amerikanska övervakningsmyndigheten SEC, men bedömer i dagsläget att några ytterligare åtgärder från amerikansk sida inte är aktuella.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.