Du är här

2018-11-08

Ingves: ”Då är det dags att höja räntan”

wysiwyg_image

Efterfrågeläget är nu så bra att inflationen bör ligga runt Riksbankens mål på 2 procent de kommande åren. Om inflationsutsikterna står sig är det snart lämpligt att börja höja räntan i långsam takt.

Det sade riksbankschef Stefan Ingves vid en utfrågning i finansutskottet på torsdagen.

"Om inflationsutsikterna står sig är det snart lämpligt att höja räntan i långsam takt. Minusränta är ingalunda ett normaltillstånd. Vi ser framför oss ganska långsamma räntehöjningar under kommande år, men riktningen är given", sade han.

Han tillade att Riksbanken kommer att få vara vaksamma på inflationstrycket, med ett gott efterfrågeläge under lång tid, och samtidigt också hålla ett öga på vad som händer med kronans växelkurs den dagen Riksbanken börjar höja räntan.

Han tillade att det fortsatt kvarstår ett antal utmaningar i svensk ekonomi: Inflationstrycket har varit lågt länge, trots högkonjunktur är det svårt för vissa att få fäste på arbetsmarknaden, det är svårt få bostad där jobben finns och hushållens skuldsättning är ett problem.

"Hushållens skuldsättning kommer dessvärre att vara ett långvarigt problem under alla möjliga konjunkturlägen framöver", sade Stefan Ingves.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.