Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-15

Investera i framtidens energi

wysiwyg_image
(Bildtext: Metacon MHS 50 vätgastankstation)

Världsmarknaden för energiutvinning ur vätgas spås en lysande framtid. Metacon som har en bred, patenterad produktportfölj inom området, genomför för närvarande en företrädesemission inför planerade noteringen på NGM Nordic MTF under september månad.

2050 kommer marknaden för vätgas och vätgasrelaterade produkter att uppgå till 2,5 biljoner dollar årligen, enligt rapporten ”Hydrogen scaling up”. Samma rapport fastslår att 400 miljoner personbilar, 15–20 miljoner lastbilar och 5 miljoner bussar kan vara vätgasdrivna samma år. Dessutom kommer industrier, fartyg och fastigheter i stor utsträckning att använda sig av vätgaslösningar.

Svenska Metacon har en stark produktportfölj av patenterade produkter för att utvinna vätgas ur biogas eller andra kolväten, med hjälp av så kallad reformerteknik, och att utvinna energi i form av el och värme ur vätgasen. Bolaget befinner sig just nu i en pre-kommersialiseringsfas med målet att produkterna snart ska nå marknaden.

– Vad som är unikt är att vi använder oss av en katalytisk ångreformeringsprocess, vilket skiljer sig från den mest utbredda metoden vilken idag huvudsakligen sker genom reformering av naturgas i stora anläggningar med öppen låga. I mindre omfattning används även elektrolys. Då tas vätgas ut genom spjälkning av vatten vilket kräver mycket elektrisk energi. Den teknologin behöver nödvändigtvis inte ses som en konkurrent utan snarare ett bra komplement, säger Carl Christopher Törnblom, vd för Metacon.

Han fortsätter:

– Fördelen med vår metod är att den kan användas för ett flertal olika kolväten, inklusive biogas, och att vi därmed kan fokusera på lokal produktion av vätgas.

Tre områden i fokus

Det är inom tre områden som bolaget nu gör en satsning. Dels har bolaget tagit fram en mindre produkt för kraftvärmeproduktion, kallad Prometheus 5, för användning på konsumentmarknaden. Flera testinstallationer har redan skett på olika håll i världen.

Större anläggningar för kraftvärmeproduktion är ytterligare ett fokusområde. I England har Metacon genom majoritetsägda dotterbolaget Helbio S.A. installerat en anläggning med en kapacitet om 50 kW elproduktion i samarbete med GE och Mercedes/Daimler, som levererar bränslecellen.

Det sista fokusområdet är tankstationer för vätgas där diskussioner har inletts med flera större konsortier och kommuner. En mindre tankstation har under tre vintersäsonger varit i drift i Arjeplog, vilket möjliggjort att framtidens bränslecellsbilar kunnat utprovas i vinterklimat, och Metacons lösningar kunnat verifieras i temperaturer ned till -35 grader.

Emissionen har väckt stort intresse

Metacon genomför nu en företrädesemission inför planerade notering av aktien på NGM Nordic MTF, med beräknad första handelsdag den 20 september. Sista dag för att teckna aktier i pågående nyemission är den 31 augusti. Vid fullteckning tillför emissionen bolaget ytterligare cirka 16,9 miljoner kronor. Kapitalet kommer att användas för att stärka bolagets allmänna finansiella ställning samt aktivt påbörja kommersialiseringen av bolagets produkter. Resultatet har, så här långt, legat över förväntan berättar Carl Christopher Törnblom.

– Vi har en stark produktportfölj för en marknad som har en enorm tillväxtpotential. Vätgas är framtidens bränsle. Ska man nå miljömålen i Parisavtalet är vätgasen en väldigt viktig ingrediens. Pratar vi ur konsumentperspektivet har vi bara sett början vad gäller denna marknad, avslutar Carl Christopher Törnblom.

För mer information om Metacons företrädesemission, gå till http://metacon.se/sv/foretradesemission/

 

Text: Joakim Johansson

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.