Du är här

2017-05-04

Jens Henriksson: "Var snälla mot varandra"

I morse var vi på plats på Swedish House of Finance kontor och lyssnade på en intressant debatt kring Brexit och dess effekter för såväl inhemsk ekonomi som för den europeiska spelplanen. På scen stod Jeremy Browne, från City of London Corporation och Folksams vd Jens Henriksson där de framförde sina tankar och åsikter kring det brittiska utträdet.

Storbritannien är Sveriges fjärde största exportmarknad och beskedet att Storbritannien lämnar EU samarbetet kommer påverka svenska företag. Hur stora effekterna blir beror på vilken typ av handelsavtal som Storbritannien lyckas förhandla sig fram till med EU. Jeremy Browne pekade på vilken viktig och stor handelspartner Storbritannien för EU och att förutsättningarna för ett gynnsamt handelsavtal därför är goda.

Vidare diskuterades den osäkerhet och instabilitet som skapats av det brittiska EU-utträdet. Osäkerheten hämmar investeringsviljan och den ekonomiska utvecklingen. Därför är det av vikt att processen för utträdet tydliggörs relativt omgående och att utträdet också sker kontrollerat. För att citera Jens Henriksson: ”Be nice to each other” där han syftar på de förhandlingar som just nu pågår mellan Storbritannien och EU.

 Så länge London kan fortsätta vara en dynamisk, anpassningsbar och entreprenörsstark stad och därmed också attrahera talangfulla människor, tror Jeremy Browne att London även framöver kommer vara ett starkt finansiellt centrum. Men det gäller att den brittiska regeringen förstår detta och ser till att bevara dessa attribut.

Hur stor utträdesavgiften till slut blir är än så länge oklart, men vissa EU-företrädare har yrkat på så mycket som 100 miljarder euro i "exit-fee". Jeremy framförde att britterna tycker att summan är absurd, särskilt mot bakgrund av att nationen varit en nettoinbetalare till det politiska samarbetet sedan starten. Landet har alltså under flera decennier betalat in mer än vad nationen har erhållit i form av betalningar. 

Browne poängterade även att det finns 40 000 individer som arbetar med utveckling av finansiell teknologi, det som vanligen kallas fin-tech, i London. Hur brexit-förfarandet påverkar denna dynamik och ekosystem av framstående finansiella företag är ännu osäkert, vilket kan påverka sektorns tillväxt negativt. 

Sammantaget ligger det i allas intresse att förhandlingarna fortsätter i god ton och att ett långsiktigt hållbart avtal nås. Bryssel kan försöka "visa musklerna" genom att trycka till Storbritannien som av många byråkrater klassificeras som en "svikare".

Den strategin vore dock att skjuta sig själv i foten, något som i sin tur kan resultera i en situation där alla förlorar. 

Redaktionen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.