Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-05

Kassakons utdelningslöfte: ”Lyckats över tid”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 2 2019.

Över 20 raka utdelningshöjningar har gjort aktien till en riktig småspararfavorit.
Men för Castellum ligger fokus främst på att växa på rätt sätt.
– Vi har byggt en stabil grund, säger vd Henrik Saxborn. 

Lite i skymundan har Castellum, med bas i Göteborg och grundat så sent som 1993, etablerat sig som en stor aktör – på såväl fastighets- som aktiemarknaden. I samband med presentationen av bolagets helår 2018 höjde Castellum utdelningen för 21:a året i rad. Från 5,3 till 6,1 kronor per aktie. 

– Vi har haft samma systematik och det är en välordnad process som ligger bakom tillväxten. Vi har en så pass stark balansräkning att vi kan dela ut minst 50 procent av förvaltningsresultatet före skatt till våra aktieägare. Det är roligt att vi har lyckats göra det här över tid, säger vd Henrik Saxborn till Aktiespararen. 

Möjligheten att dela ut pengar kommer naturligtvis genom att verksamheten har utvecklats väl. Henrik Saxborn, som haft en stor nyckelroll i Castellum sedan intåget som vice-vd 2006, ser tillbaka på ett mycket lyckat 2018 där bland annat förvaltningsresultatet växte med 17 procent och uppgick till över 2,9 miljarder kronor. 

– Det var ett väldigt fint slut (anspelning på fjärde kvartalet) på ett mycket bra år för Castellum. 

Castellum, som har trivts som fisken i vattnet i miljön som innehållit både högkonjunktur och låga räntor, verkar på ett 20-tal städer i Sverige och även i Köpenhamn och Helsingfors. Beståndets värde uppgick till cirka 89 miljarder kronor vid årets utgång och är främst inriktat på lokaler för kontor och utrymmen för lager/logistik. 

Henrik Saxborn betonar att den geografiska diversifieringen är en viktig framgångsfaktor. 

– Mellanstora städer, så som Örebro och Norrköping, har bidragit på ett mycket bra sätt och gjort oss mindre känsliga för svängningar. Sedan är jag även väldigt nöjd över hur vi har utvecklats i Malmö. Där har vi flera fina projekt just nu. 

Det är sunt att inte vara för beroende av Stockholm eller Göteborg? 

– Absolut. Vi ser att det kan bli svårt att erbjuda våra kunder jättemycket mer kontorsytor där under 2019. 

Förberedda på nedgång 

Castellum är inställt på att en tuffare tid, som inte nödvändigtvis behöver innebära en kraftig lågkonjunktur, kan lura runt hörnet, understryker Henrik Saxborn. En svagare nettouthyrning i det fjärde kvartalet kan vara ett tecken på att en inbromsning är nära och Henrik Saxborn varnar för att hyresmarknaden kan vara på väg att tappa i slagkraft. 

Målet att öka förvaltningsresultatet med 10 procent årligen ligger fast. 

– Vi vet vad vi ska göra och har byggt en bra grund att stå på. I både låg- och högkonjunktur har vi, med hjälp av balansräkningen, lyckats leverera. Det är en stark historik. 

Hållbarhet och jämställdhet är två viktiga ledstjärnor för Henrik Saxborn och Castellum. En annan är att tänka nytt. Ett exempel är förvärvet av coworkingbolaget United Spaces, som köptes för 200 miljoner kronor för ett tag sedan. 

– Jag är övertygad om att det här är en disruptiv affärsmodell som kommer att förändra hela kontorsmarknaden och ersätta dagens fasta kontorslösningar, säger Henrik Saxborn i ett pressmeddelande. 

Kan skriva historia 

Castellum är, tillsammans med sektorkollegan Hufvudstaden, det bolag som har bjudit på flest utdelningshöjningar i rad på Stockholmsbörsen. Om Castellum blir Sveriges första utdelningsaristokrat, en titel som ett bolag som höjt utdelningen minst 25 år i rad ges och är vanligt förekommande i USA, vill Henrik Saxborn inte uttala sig om. 

– Men det kommer att bli en 22:a höjning i rad, säger han. 

Castellum har, precis som många andra fastighetsaktier, utvecklats starkt på börsen på sistone. Aktien är upp omkring 25 procent senaste året och handlas nära sitt substansvärde på 176 kronor. Frågan är hur mycket bättre kursen kan gå på kort sikt. Men som ett bidrag i en bred, diversifierad portfölj är den ett utomordentligt alternativ för den långsiktige. Inte minst för den som är utdelningsorienterad. 

Det här är Henrik Saxborn 

Född: 1964. 

Utbildning: Civilingenjörexamen vid KTH (Kungliga tekniska högskolan i Stockholm). 

Karriär: Vice vd för Castellum, 2006–2013. Vd för koncernen 2013–i dag. Även ordförande för flera av Castellums dotterbolag. 

Det här är Castellum 

Fastighetsbolaget Castellum grundades 1993. Bolagets fastighetsbestånd utgörs till största delen av lokaler för kontor och lager/logistik. Uthyrningsbara ytan uppgår till 4,3 miljoner kvadratmeter. Castellum, vars huvudkontor ligger i Göteborg, återfinns i 20 svenska städer och även i Köpenhamn och Helsingfors. 

Förvaltningsresultatet, som växte med 17 procent, uppgick till 2,95 miljarder kronor medan intäkterna summerades till 5,57 miljarder kronor det gångna året. Totalt fastighetsvärdet noterades till 89,2 miljarder kronor vid årets utgång. 

Castellum, som väntas höja utdelningen för 21:a året i rad i samband med vårens bolagsstämma, noterades på Stockholmsbörsen. Aktien är upp över 1 150 procent, inklusive utdelningar, sedan handelspremiären i maj 1997.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.