Du är här

2017-07-03

Kina öppnar obligationsmarknad för utländskt kapital

Marknadsreaktionerna var dämpade den första handelsdagen med en ny länk in till Kinas obligationsmarknad, rapporterar Bloomberg News.

Obligationsprogrammet ska gå via Hongkong och ge en väg in för investerare till Kinas marknad värd 10.000 miljarder dollar. Programmet liknar två program för aktiemarknaden med koppling mellan Hongkong och fastlands-Kina, men kommer bara att tillåta ett enkelriktat flöde till världens tredje största obligationsmarknad. Räntan på den tioåriga statsobligationen var upp 1 punkt till 3,58 procent på måndagen.

"Inflödena genom det länkade obligationsprogrammet bör bli begränsade och inverkan på räntorna försumbar. Utlänningar har tillåtits att investera i kinesiska obligationer under tidigare program", skrev Jason Daw på Societe Generale i en marknadskommentar.

De tidigare programmen har däremot inte lyckats öka det utländska innehavet av obligationer i någon större omfattning, och andelen som ägs av utländska institutionella investerare är fortsatt låg.

Centralbanken PBOC uppgav samtidigt att initiativet är ytterligare ett steg för att integrerar Kina in till den globala finansmarknaden.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.