Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-06

Kina redo för utdraget handelskrig

wysiwyg_image

Medan USA försöker avsluta handelskonflikterna snabbt är Kina redo för ett "utdraget handelskrig", och Kina är inte rädd för att offra kortsiktiga ekonomiska intressen.

Det hävdar statliga kinesiska medier på söndagen och måndagen, enligt Bloomberg News.

Global Times, en tabloid som kontrolleras av Folkets Dagblad, skrev på ledarplats på söndagen att medan Kina har rätt att försvara sin rätt till utveckling vill det kinesiska folket "verkligen undvika ett handelskrig.

Men "med tanke på de orimliga amerikanska kraven är ett handelskrig en åtgärd som avser att krossa Kinas ekonomiska suveränitet, försöka tvinga Kina att bli en amerikansk ekonomisk vassal så som Japan accepterade Plaza-uppgörelsen", skrev Global Times.

Tidningen tillade att "Washington har förlorat sinnet om handeln", och noterade samtidigt att Kina är "nyckeln till överlevnad för många stora amerikanska företag och amerikanska jordbrukare".

Folkets Dagblad skriver på ledarplats att Kina måste hålla huvudet kallt inför den "mobbande Trump-administrationen", och inte låta känslorna styra Kinas respons.

"Givet Kinas enorma marknad, dess systemiska fördel av att kunna koncentrera resurser till stora projekt, dess folk envishet att uthärda svårigheter och dess stabilitet med att implementera reformer och öppnande kan landet överleva ett handelskrig", skriver Folket Dagblad.

Enligt Reuters hävdar Folkets Dagblad också att Donald Trump "spelar huvudrollen i sitt eget noggrant orkestrerade gatuslagsmålsaktiga bedrägliga drama".

Tidningen tillägger att Trumps önskan om att andra ska dansa efter hans pipa är "önsketänkande", och att USA har eskalerat handelsfriktionerna med Kina och gjort internationell handel till ett nollsummespel.

"Att styra ett land är inte som att styra ett företag", skriver Folkets Dagblad, och tillägger att Trumps agerande skadar USA:s nationella trovärdighet.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.