Du är här

2018-08-01

Kinesiska Huawei tar prestigeplats

wysiwyg_image

Kinesiska Huawai har för första gången passerat Apple på marknaden för smartphones och är ny två efter marknadsledande Samsung.

Det visar sammanställningar över marknadsandelar från analysföretagen IDC, Canalys och IHS Markit.

Huawei sålde cirka 54 miljoner smartphones senaste kvartalet, vilket innebar en tillväxt på 40 procent.

De försäljningsmässiga framgångarna innebär också att gapet upp till Samsung krympte. Den koreanska leverantören sålde cirka 70 miljoner smartphones efter negativ tillväxt på cirka 10 procent.

IDC-analytikern Ryan Reith, som citeras av CNN tech, imponeras över Huawei och hur snabbt de etablerat sitt varumärke på marknaden, dessutom i en tid när de i stort varit utestängda från en av de största marknaderna, den amerikanska.

LÄS ÄVEN: "Apple bättre än väntat"

Huawei har försökt etablera ett samarbete med en större amerikansk operatör, vilket ses som en avgörande faktor för att lyckas i USA. Enligt uppgift var det kinesiska bolaget mycket nära att teckna ett samarbetsavtal med AT&T, men samtalen avslutades i sen fas.

"Trots misslyckandet att nå en överenskommelse med en amerikansk operatör har bolaget ändrat kurs snabbt, bort från jakten på lönsamhet för att i stället fokusera på volymtillväxt i de lägre segmenten", säger Mo Jia, analytiker vid Canalys, som citeras av CNN Tech.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.