Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-04-12

Kronan sjunker efter inflationssiffror

wysiwyg_image

Europaräntorna handlas på lite lägre nivåer på torsdagen, samtidigt som börserna är ned. Dollarn går sidledes medan kronan tappar efter KPI.

KPI steg 0,3 procent under månaden. Högre priser på kläder, el, transporter samt film- och musiktjänster drog uppåt, vilket motverkades av lägre priser på böcker under rean.

KPIF-inflationen steg till 2,0 procent från 1,7 procent, under väntade 2,1 procent men i linje med Riksbankens prognos, efter tre månadsutfall i rad under Riksbankens bana.

KPIF-inflationen exklusive energi var 1,5 procent, under väntade 1,6 procent i SME Direkts enkät och klart under Riksbankens antagande om 1,8 procent. Detta mått sjönk från 1,7 procent i december till 1,5 procent i januari och har parkerat där sedan dess.

Svenska räntor har sjunkit 2 punkter efter statistiken, mer än de tyska, medan kronan sammantaget tappat 6 öre till 8:38 mot dollarn och lika mycket till 10:37 mot euron.

Flera bedömare noterar att även om inflationen nu åter ligger på målet beror det främst på högre energipriser, och det underliggande pristrycket är fortsatt dämpat, och Riksbanken kan komma att skjuta fram sin första höjning vid mötet den 25 april.

Handelsbanken noterar att med Riksbankens favoritmått i kommunikationen (KPIF ex energi) under prognos och med detaljer som inte till fullo bekräftar en positiv inflationstrend, så drar de slutsatsen att Riksbanken kommer att dra ned räntebanan vid nästa möte och minska sannolikheten för en höjning tredje kvartalet.

"Vi tror nu att Riksbanken höjer i december i stället för i september", skriver Handelsbanken.

Nordea skriver att priserna på utlandsresor var något högre medan kläd- och skopriserna var lite lägre än de väntat sig. Framåtblickande är kronan jokern i leken.

"Den svaga kronan kommer troligen att dra upp inflationen under andra halvåret 2018, men det kommer inte att vara tillräckligt för att berättiga en räntehöjning från Riksbanken i år", skriver Nordea.

Olle Holmgren på SEB säger till Nyhetsbyrån Direkt att

inflationsuppgången handlar mycket om högre energipriser, i övrigt är det som väntat.

"Vi tror att det kommer att fortsätta att se ut så här framöver. KPIF exklusive energi kommer fortsätta att ligga under Riksbankens prognos, men med ett uppåttryck från energipriserna kommer KPIF-inflationen att vara strax under 2 procent i år, kanske över vissa månader", säger han.

´Problemet för Riksbanken är att inflationen lyfts av tillfälliga faktorer som energipriser och en svag krona, medan det underliggande pristrycket fortsatt är för lågt.

Riksbanken känner sig inte helt övertygade om att inflationen är tillbaka på målet.

"Vid räntemötet nu i april kommer Riksbanken antagligen att sänka räntebanan, men fortsatt säga att de räknar med en första räntehöjning under det andra halvåret i år", säger Olle Holmgren.

Swedbank tror fortsatt att Riksbanken kommer att senarelägga sin första höjning till fjärde kvartalet.

USA-räntorna har i stort gått sidledes i Europahandeln. Även dollarn visar mindre förändringar med handel runt 1:2370 mot euron.

De geopolitiska spänningarna har ökat med förberedelser för en attack från USA och/eller Storbritannien i Syrien, vilket fick oljepriset att stiga på onsdagen för att därefter plana ut.

Protokollet från FOMC-mötet den 20-21/3 gav inget mer märkbart avtryck på marknaderna. Fed-ledamöterna var mer optimistiska om att nå sitt inflationsmål på 2 procent samtidigt som tillväxtutsikterna har stärkts. Handelskonflikter sågs som en risk, men totalt sett var de överens om att gå vidare med den nuvarande gradvisa strategin, även om framtida räntehöjningar kan komma att bli snabbare.

SEB noterade att protokollet inte förändrade de utsikter som gavs i FOMC-uttalandet. Fed har en mer optimistisk syn på den ekonomiska aktiviteten och förtroendet har stärkts för att inflationen kommer att röra sig upp mot målet.

"Protokollet diskuterade inte handelspolicyn i detalj men en stor majoritet såg detta som en nedåtrisk för USA:s ekonomi. Vi håller kvar vår prognos om ytterligare tre höjningar 2018 och två höjningar 2019", skrev SEB i en kommentar.

Data på onsdagen visade att kärninflationen steg som väntat till 2,1 från 1,8 procent. Nästa utfall för Feds föredragna mått, core-PCE, kommer den 30 april.

Under eftermiddagen kommer från USA sedvanliga veckodata över nyanmälda arbetslösa samt importpriserna i mars.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.