Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-05

Kursfall: Vinstvarning och spridningsrisker tynger fredagsbörsen

wysiwyg_image

Verkstadsbolagen faller på Stockholmsbörsenbörsen under den inledande handeln på fredagen i spåren av Hexagons vinstvarning.

Hexagon skriver i sitt pressmeddelande om vinstvarningen att utvecklingen i Kina "under juni varit mycket svagare än förväntat".

Förutom Hexagon som faller med nästan 14 procent tappar både Atlas Copco, Sandvik och SKF runt 3-4 procent.

"Atlas Copco har Industriteknik och framförallt då Vakum som är kopplat delvis till det här. Jag tror de har ganska stor exponering i Kina ändå", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Analytikern tror även att nedgångarna kan har att göra med en oro för en spridningsrisk kopplat till Kina.

Just att det handlar om siffror för juni gör det extra känsligt då analytikerna vid en avstämning med bolagen inför rapporterna för det andra kvartalet inte brukar ha dessa siffror klara.

"Om du tar SKF och alla dem är det en allmän industrikonjunktur och att Kina blir sämre är ändå en stor del av deras verksamhet", säger analytikern.

Är storleken på kursnedgången rimlig?

"Det har varit extremt bra nu i ett antal veckor då det tickat uppåt ganska bra. Vi har en negativ organisk tillväxt på allmän industri i tredje och fjärde kvartalet och mer eller mindre oförändrad i andra kvartalet. Samtidigt tror vi att den här cykeln när den går ned blir ganska grund för att sedan komma upp igen så aktiemarknaden borde tuffa på, men den har redan gjort det ganska bra. 3-4 procent är svårt att säga om det är rimligt men det är en riskaversion", säger analytikern.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.