Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-15

Ladda för livet som pensionär

wysiwyg_image

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 2 2019.

Hamnar det där orange kuvertet längst ned i högen av papper du en dag skall ta tag i? Du är inte ensam. Jag har mått dåligt av det där kuvertet ända sen jag började få det. Jag, tillsammans med 25 procent av svenskarna, har faktiskt dåligt samvete över pensionen.

När jag hör ordet pension tycker jag det känns tungt, svårt, grått, omodernt och torrt. Ja, jag tycker nog att ordet pension är ett av svenskans absolut torraste ord. Men loggar jag in på minpension.se så möts jag av en färgsprakande sida som faktiskt är rätt enkel att navigera. Ett klick bort finns alltså något som faktiskt känns lite enkelt och kul.

Så vad är egentligen grunden till att jag tycker det känns så jobbigt att tänka på min pension? Förutom att pension är ett laddat ord, tror jag att anledningen till att jag helst inte tänker på den är för att den känns tråkig och framför allt så långt borta.

Ja, jag tror det är precis som Elin Helander beskriver i sin bok ”Hjärnkoll på pengarna”, att man har väldigt svårt att föreställa sig sitt framtida jag. Det är också anledningen till varför det är svårt att ta tag i sitt sparande över huvud taget.

När man sparar så lägger man ju undan pengar till sig själv i framtiden. Detta är svårt för hjärnan att förstå, eftersom den helst vill ha en god kaka eller en ny festklänning nu, inte om 30 år.

För att hjälpa mig själv att börja spara långsiktigt jobbar jag hela tiden på att lära känna mitt framtida jag. Jag har alltså försökt att få en relation till den människa jag är som pensionär. Vem är jag då, och vad vill jag? Jag tror att jag vill ha råd att resa, ha råd att jobba mindre eller inte jobba alls. Och jag vill absolut inte behöva flytta från mitt boende för att pensionen inte räcker till.

Jag blir 34 år i år. Enligt Pensionsmyndighetens nya förslag kan jag få en markant högre pensionsålder än den som gäller i dag. Anledningen till förslaget är att vi lever längre. Men trots en längre medellivslängd, så dog drygt 11 procent av Sveriges befolkning innan sin 65-årsdag.

Jag vet inte hur pensionssystemet ser ut när det blir min tur att gå i pension eller hur lång tid jag har här på jorden, men jag vet att detta förslag bara motiverar mig ännu mer att ta tag i mitt långsiktiga sparande.

Forskning visar att nästan varannan svensk förväntar sig att få ut minst 70 procent av lönen när de går i pension. Verkligheten ser dock lite mörkare ut, då pensionen snarare kommer att motsvara 50–60 procent av lönen.

Många svenskar kommer att möta en ekonomisk tillvaro som pensionär där det kan bli svårt att få råd att leva det liv man drömt om. Där vill inte jag hamna.

Jag har valt att inte lita fullt ut på varken den allmänna pensionen eller tjänstepensionen, och har i stället börjat bygga på min egen pengamaskin, ett långsiktigt sparande där jag investerar i fonder regelbundet varje månad. Min plan är att denna pengamaskin skall stötta min försörjning på äldre dagar.

Min strategi för att hantera mitt pensionssparande är att försöka undvika att tänka på det som den där torra pensionen. Jag ser det som ett framtidssparande, en pengamaskin som bryr sig om mitt framtida jag lite mer.

Trots att ordet pension fortfarande gör att jag vrider lite på mig, har jag bestämt mig för att det handlar om att jag redan i dag måste lära mig tänka långsiktigt och prioritera och planera för att kunna leva det liv jag vill när jag blir gammal.

Jag sparar till framtiden, och lyxen att kunna välja när jag vill bli pensionär. 

Ett klick bort finns alltså något som faktiskt känns lite enkelt och kul.

Skribent: Linnea Schmidt.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.