Du är här

2017-10-09

Leten nomineras till ordförande i Ericsson

wysiwyg_image

Atlas Copcos förra vd Ronnie Leten nomineras som styrelseordförande i Ericsson.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ronnie Leten är ledamot av SKF:s styrelse, styrelseordförande i Electrolux och är föreslagen som ordförande i den stundande Atlas Copco-avknoppningen Epiroc.

Vidare föreslås Kurt Jofs, ansvarig för Ericsson Networks under 2003-2008 och i dag styrelseordförande i Tieto, som styrelseledamot i Ericsson.

I en kommentar från valberedningen säger dess ordförande Johan Forssell, Investors vd, bland annat att Ronnie Leten "har ett mycket starkt track record när det gäller värdeskapande", är en "mycket skicklig affärsman, tekniskt kunnig och strategiskt mångsidig" med betydande erfarenhet av digitalisering av stora verksamheter.

Kurt Jofs bedöms bidra med "kompletterande kompetens och erfarenhet" till styrelsen tack vare djup kunskap från och bakgrund inom it- och telekombranschen, "inte minst från tidigare uppdrag inom Ericsson".

Ericssons styrelseledamot sedan 2013, norskan Kristin Skogen Lund med bakgrund i bland annat Telenor, har meddelat valberedningen att hon inte står till förfogande för omval.

I ett separat pressmeddelande meddelar Electrolux att Ronnie Leten lämnar vitvarubolagets styrelse, där han har suttit sedan 2012, sedan 2014 som ordförande.

I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt konstaterar Johan Forssell att valberedningen är helt enig om att Ronnie Leten är rätt person för uppdraget, men vill inte berätta om några kandidater tackat nej eller om Ronnie Leten var förstahandsvalet.

"Vi kommenterar aldrig spekulationer om andra kandidater som kan förekomma i medierna", säger han.

Vad Ronnie Leten får för ersättning som ordförande kommer att framgå av stämmokallelsen, säger Johan Forssell vidare.

Den 27 september skrev Dagens Industri att Ericsson är på väg att slopa systemet med en vice ordförande från vardera storägaren Industrivärden och Investor.

Johan Forssell avböjer att kommentera även huruvida sådana planer finns med hänvisning till att det är en mediespekulation, men påpekar att det är styrelsen och inte valberedningen som utser vice ordförande, normalt efter årsstämman.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.