Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-02

Ligg före ekonomin - Håll koll på fraktindex

wysiwyg_image

Tema ekonomiska indikatorer fortsätter. Vi har i de två föregående numren av tidningen fokuserat på inköpschefsindex och kopparpriset. I detta nummer väljer vi att titta på Baltic Dry Index, ett index som kan användas som ett verktyg för att mäta vad det kostar att frakta råvaror och råmaterial såsom järnmalm, stål och kol. Ju högre efterfrågan från industrin, desto högre priser och sedermera ett högre index.

Placerare letar ständigt efter ekonomiska indikatorer som kan hjälpa till att lägga grunden till kloka investeringsbeslut. Det är viktigt att som sparare förstå det ekonomiska nyhetsflödet och bilda sig en uppfattning kring vad som driver börsen antingen upp eller ned.

Baltic dry index har funnits sedan 1985 och baseras på dagliga priser noterade hos skeppsmäklare i London för ett genomsnitt av representativa rutter.

Varför investerare tittar på Baltic Dry Index

Poängen med indexet är att ge en tidig indikation på världsekonomins välmående och ge investerare en glimt in i framtiden. Producenter köper råmaterial när de vill/behöver bygga färdiga varor och infrastruktur, såsom bilar, tyngre maskiner, byggnader och vägar.

Omvänd relation gäller när producenterna minskar sina inköp av råmaterial vid exempelvis lageruppbyggnad av en bilpark (på grund av mindre köpsugna konsumenter) eller minskat investeringsbehov (på grund av minskad optimism kring framtiden hos bolagsledningar).

Vanligtvis ökar efterfrågan på råvaror och råmaterial när den globala ekonomin växer och vice versa.

För investerare är det viktigt att hålla koll på detta då det hjälper till att lista ut vilka aktier man ska äga, om råvarupriserna ska upp eller ned och vilka valutor som kan tänkas gynnas.

Korrelationen med andra ledande ekonomiska indikatorer såsom exempelvis inköpschefssiffror (PMI) är väldigt stark, se graf 2. Även relativt börsen, se graf 1. Dock ser vi en intressant spread mellan dessa två just nu och frågan är såklart om fraktindex ska rycka upp sig eller om börsen sprungit i väg lite för mycket drivet av centralbankernas fortsatt börsvänliga retorik.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.