Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-21

Linton: ”En giftcocktail för småägarna”

wysiwyg_image

Aktiespararna ifrågasätter hur styrelsen får fritt mandat att genomföra riktade emissioner. Det öppnar för en diskriminering av befintliga ägare.

– Vi är kritiska när storägare får möjlighet att gynna sig själva och sina närmaste med stora rabatter, uppger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna till Di.

Sedan årsskiftet fram till mitten av förra månaden har knappt 350 svenska bolag som är noterade på First North, Spotlight och NGM vid stämmor bemyndigat styrelsen att ta in kapital i riktade emissioner. Detta har skett utan bolagsstämmor och utan företrädesrätt för befintliga aktieägare.

Från en färsk sammanställning av Aktiespararna framgår det att antalet är tre gånger så många som de bolag som inte fattat beslut om sådana bemyndiganden. Sverre Linton är skeptisk.

– Vi har ifrågasatt det här i många år, framför allt hur styrelsen närmast slentrianmässigt får sådana här bemyndiganden. Emissionerna sker ofta med stor utspädning, och dessutom utan avgränsning av vad pengarna får användas till – det blir en giftcocktail för småägarna”, säger han, och nämner aktiefinansierade förvärv som exempel på fall där riktade emissioner är legitimt.

När Aktiespararna är ute på stämmor, genom bolagsbevakningen menar han att de träffar småägare som känner förfördelade.

– Styrelsen får med sådana här bemyndiganden carte blanche att göra vad de vill, vilket ofta kan drabba småägare som inte får vara med på tåget, säger han till Di.

På en fråga om det inte kan vara ett smidigt sätt att få in pengar menar han att man i så fall bör se över reglerna för att genomföra en företrädesemission, för att förenkla och göra dem billigare.

– Till dess vill vi se att beslut om en riktad emission tas av bolagsstämman.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.