Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-13

Lita inte på systemet: Bygg din egen pension

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 5 2018.

”Ledsen att säga det. Men vi måste själva trygga vår egna framtid som pensionär”, skriver Tove Zander, vd för Unga Aktiesparare.

Här är mina bästa tips för alla som vill lära sig mer om privat pensions­sparande – oavsett om du är ung, gammal eller mitt i livet.

Ungdomar bryr sig inte om pension! Det är en av Sveriges största myter, enligt Ung Privat­ekonomis undersökning är det 84 procent av unga mellan 16–18 år som är intresserade av att lära sig mer om pension. Tyvärr tar inte skolan på sig ansvaret att lära ut tillräckligt med kunskap till eleverna.

LÄS OCKSÅ: Experten: "Pensionsmålet som ger dig guldkant"

1. Spara hållbart så att du kan spara över tid men inte tröttnar på att spara. Kom fram till en fast summa, exempelvis 500 kronor, sätt av den summan varje månad.

Är det så att du får högre lön eller din ekonomiska situation förändras kan summan revideras men viktigast av allt: Sluta aldrig spara!

2. Var vill du spara? Kanske placerar du din egna tjänstepension hos en nätmäklare. Man kan då välja att ha sitt privata pensionssparande på samma ställe för att lätt få en snabb överblick. Oavsett, välj en bank du känner dig trygg med.

SE OCKSÅ: TV: "Sparande i aktier och fonder viktigt för bättre pension"

3. Välj konto att spara på, ISK (inve­steringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring) är att föredra då det schablonbeskattas och du slipper krångla när du ska deklarera.

Men ett varningens finger för höga avgifter på vissa KF konton, se över det innan du tar ditt beslut.

4. Hur du ska spara dina 500 kronor? Tänk på att risk och avkastning hänger ihop. Du ska spara på lång sikt och går du i pension vid 65 år och i dag är 25 år har du 40 år framför dig med både börsuppgångar och nedgångar.

Ditt sparande kommer svänga men ha i åtanke att långsiktighet, regelbundet sparande och den magiska formeln ”ränta-på-ränta” kommer göra sitt för att sparandet ökar mer med lite risk än på ett sparkonto med 0 procent i ränta.

Välj bland fonder och aktier, köp det du förstår och sprid dina risker men titta också på fond­avgifterna. Avkastningen på fonden får inte ätas upp av höga avgifter.

MISSA INTE: TV: "Så styr känslorna ditt sparande"

Här är två bonustips:

Plus i kanten om du jobbar, se till så att din arbets­givare betalar in tjänste­pension till dig. Det är en löneförmån och något du kan förhandla om vid en anställning. Du kan även fråga om det är möjligt att du placerar din tjänstepension själv hos någon av våra nätmäklare.

Vill du ha högsta betyg i pensionsspa­rande? Se då till att se över din premie­pension, den kan du också välja att placera om och på så sätt uppnå en högre avkastning. Många fonder som har höga avgifter normalt kan handlas till en rabatt i premiepensionen. Men det är okej att vara lat här, det förvalda alternativet Såfa har presterat väldigt bra senaste åren.

Skribent: Tove Zander.

Författare Unga Aktiesparare

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.