Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-17

LO-PROGNOS: BNP +4,1% 2021, VIKTIGT FÅ NED ARBETSLÖSHETEN

STOCKHOLM (Direkt) Den svenska ekonomin har klarat sig relativt väl genom krisen, men det är viktigt att den höga arbetslösheten inte biter sig fast.

Det skriver LO-ekonomerna i en ny konjunkturprognos som presenterades på torsdagen.

BNP väntas öka med 4,1 procent i år och med 3,6 procent nästa år. I prognosen i december i fjol väntades BNP öka med 2,4 procent i år.

Återhämtningen går bra under 2021 och 2022, särskilt i Sverige. En stor förklaring är att den ekonomiska politiken runt om i världen bidragit starkt till att upprätthålla hushållens inkomster och stödja ekonomin i krisen.

Löneökningstakten 2020 blev låg till följd av att de centrala löneavtalen som löpte ut under våren förlängdes till hösten till följd av pandemin. Samtidigt blev inflationen ännu lägre och den reala löneutvecklingen var därför ändå relativt god.

Över tid har löneökningstakten avtagit, till stor del beror detta på att vi nu ser att löneglidningen successivt blivit allt lägre.

Timlönerna väntas öka med 2,7 procent i år och 2,5 procent nästa år.

Arbetslösheten väntas stiga från 8,3 procent 2020 till 8,5 procent i år och sedan sjunka till 7,4 procent 2022.

Det råder en betydande risk att arbetslösheten kommer att bita sig fast på en alltför hög nivå framöver.

"Erfarenheterna av tidigare kriser är att de ekonomiska konsekvenserna i form av högre arbetslöshet, inte minst långtidsarbetslöshet, och lägre inkomster kan synas så länge som 10–15 år efter att krisen betraktats som över", skriver LO.

Den ekonomiska politiken måste därför inriktas på att bekämpa den rådande massarbetslösheten. Riskerna med att dra tillbaka det finanspolitiska stödet för fort överväger risken att ligga kvar med stimulanserna för länge

Genom att fortsätta stimulera ekonomin de kommande åren kan Sverige skapa förutsättningar för företag och offentlig sektor att våga anställa. De omfattande behoven i välfärden kräver stora och ihållande resurstillskott.

"En viktig komponent i en politik för hög efterfrågan är åtgärder som här och nu ökar investeringstakten för att klara klimatomställningen. Det handlar både om offentliga investeringar och om att mobilisera privata investeringar på klimatområdet, säger LO:s chefekonom Ola Pettersson i en kommentar.

KPIF-inflationen väntas uppgå till 1,7 procent i år och 1,6 procent nästa år, och reporäntan ligga kvar på 0 procent även under nästa år.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.