Du är här

2018-03-12

Mäklare: Fortsatt trög bomarknad

wysiwyg_image

Det uppsving som setts på bostadsmarknaden efter årsskiftet gäller i första hand för befintliga bostäder, successionsmarknaden. Nyproduktion går fortsatt trögt, även om en del fastighetsmäklare som Nyhetsbyrån Direkt talat med kan skönja en något bättre aktivitet på sistone jämfört med i slutet av förra året.

Stockholm sticker ut som särskilt svårt och då speciellt stora stadsutvecklingsområden som Barkarbystaden i Järfälla, där man bygger helt nya stadsdelar. För att öka efterfrågan på nyproduktion kan det enligt mäklare behövas prissänkningar och att bankerna i större utsträckning beviljar amorteringsfria lån.

"Vi har inte sett samma uppsving i nyproduktion som på begagnatmarknaden. Tendensen är densamma som under hösten. Det säljs fortfarande bostäder, men det är trögare än vi varit vana vid innan", säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig för nyproduktion vid Fastighetsbyrån, till Nyhetsbyrån Direkt .

Han påpekar att en viktig förklaring till att det inte lossnat på samma sätt för nyproduktion är att det skett en prisjustering på begagnatmarknaden.

"Där har säljarna accepterat lägre priser. Vi har inte haft samma prissänkningar på nyproduktionsmarknaden, men vi kan se att nya projekt som prissatts på senare tid har fungerat lite bättre när man har anpassat priserna efter den rådande marknaden", säger han.

Kristina Forsgren, nyproduktionsansvarig vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, säger att det generellt ser lite mer positivt ut efter årsskiftet, framför allt utanför storstäderna och i Göteborg. I Stockholm och Malmö går det fortsatt trögt. I Stockholm är läget ungefär detsamma som före årsskiftet, det säljs fortsatt men i en långsam takt.

"De säljstarter vi hade i början av januari har gått hyfsat bra. Det finns fortsatt ett stort intresse, men kunderna är mer skeptiska än de var för ett år sedan och känner att det nu är de som har trumf på hand. Premiumsegmentet är trögt, det är ganska mättat, men för bostäder för gemene man finns ett fortsatt intresse", säger hon.

Hon säger att en anledning till att Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kanske ser en lite ljusare bild än andra mäklare kan vara för att de kan erbjuda finansieringslösningar med amorteringsfrihet för nyproduktion, vilket är mycket uppskattat av köparna.

Jan Löwes, vd på Erik Olsson Nyproduktion säger att till skillnad mot successionsmarknaden är det en fortsatt avvaktande marknad för nyproduktion.

"I vissa projekt både hos oss och hos andra förmedlare ser vi dock signaler om en något större aktivitet jämfört med årets avslutande månader, men någon direkt fart är det inte tal om", säger han.

Han säger att den största utmaningen ligger i att nå de säljkrav som krävs för att byggstarta projekt.

Mäklarna påpekar att det är stora skillnader för nyproduktion i landet och mellan olika projekt.

"Generellt är det en trögare marknad i Stockholm än i övriga landet och särskilt trögt är det för stora projekt i utvecklingsområden som det finns mycket av i Stockholm, exempelvis Barkarbystaden i Järfälla", säger Henrik Lenander vid Fastighetsbyrån.

Han påpekar att i sådana områden finns ännu inte infrastruktur och närservice på plats alla gånger och det har ofta byggts mycket och homogent, både vad gäller utformning och prismässigt. Han säger att "fill in"-projekt, där man bygger enstaka hus på tomter i befintliga områden, är lättare att sälja.

Även Kristina Forsgren vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling säger att det är svårast att sälja bostäder i stora stadsutvecklingsområdena runt Stockholm.

"Många vågar inte riktigt köpa eftersom de inte vet hur det blir med kollektivtrafik och mataffärer. Ingen öppnar ju en Ica-butik om det inte finns en kundbas, Psykologin gör att man inte vågar komma till skott", säger hon.

Hon tror att det kan behövas prissänkningar i sådana områden för att få upp intresset.

"Prisjusteringar kan få proppen att gå ur. Det är det mest effektiva eftersom det direkt ger pengar i plånboken. Vi ser att amorteringsfritt och räntefria månader slår högre än saker som cyklar eller tillval. Det som ger kunden mer pengar i fickan är det som fungerar bäst", säger hon.

Jan Löwes vid Erik Olsson Nyproduktion menar att marknaden för nyproduktion lär komma i gång igen först när successionsmarknaden har stabiliserat sig.

"Den stabiliseringen börjar vi nu skönja, även om det är för tidigt att säga om den är varaktig. En åtgärd som skulle få fart på nyproduktionsmarknaden är om bankerna i större utsträckning nyttjade möjligheten som finns i lagen att ge amorteringsfria lån vid köp av nyproduktion", säger han.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.