Du är här

2017-09-22

Makrohållpunkter fredag

kl 10.00: EMU: PMI kombinerat (prel) september

Commerzbanks Christoph Weil tycker att euroområdets tillväxt ser ut att ha toppat för tillfället, vilket har antytts av den nyliga kraftiga nedåtriktade trenden i PMI för tjänstesektorn.

"I september bör index ha sjunkit ytterligare något, men detta beror mindre på fundamentala faktorer än på problem med säsongsjustering", enligt analytikern, som påpekar att de senaste 19 åren har index varit ned med i snitt 0,7 punkter i september, vilket tyder på problem med säsongsjustering.

Dessutom ser en stark euro också ut att dämpa tillväxten under resten av året.

"Hittills har sentimentet i industrin inte påverkats av förstärkningen (av euron). I augusti var till och med industri-PMI tillbaka på junis rekordhöga nivå. Men sedan dess har euron stigit tillräckligt kraftigt för att kanske faktiskt skada företagen", skriver Commerzbank-ekonomen.

Konsensusprognosen för det sammanvägda PMI i september ligger på 55,6, enligt Bloomberg News enkät. I augusti låg index på 55,7.

kl 15.45: USA: Markit PMI kombinerat (prel) september

Markits kombinerade inköpschefsindex steg till definitiva 55,3 i augusti, från 54,6 i juli. Tjänstesektorn låg bakom uppgången, medan industrin var sänke.

I september tror bedömare att industri-PMI stiger till 53,0 från 52,8 och att tjänste-PMI sjunker till 55,7 från 56,0.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.