Du är här

2017-09-19

Måttliga rörelser på börsen

Stockholmsbörsen uppvisade endast måttliga rörelser på tisdagen runt oförändrade nivåer. Fingerprint var ånyo ett svagt kort efter rekommendations- och riktkurssänkningar i skenet av måndagens vinstvarning. Telia stärktes efter en höjd rekommendation och ett minskat innehav i Turkcell.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,1 procent till 1.584, då aktier för cirka 13,4 miljarder kronor hade omsattes.

"Det känns som att det finns en underliggande styrka, med stöd från bland annat USA-börserna som noterade rekordnivåer på måndagen, och så länge det är så finns ingen anledning att packa ihop innan Q3-rapporterna kommer", sade Lars Söderfjell, chef för nordiska aktier på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

På valutamarknaden höll sig kronan fortsatt strax under 8 kronor per dollar. Statspappersräntorna visade endast mindre rörelser inför Fed-besked på onsdagskvällen.

På den svenska bolagsscenen var Fingerprint fortsatt i rampljuset. Biometribolaget fick flera negativa bankkommentarer kombinerat med riktkurs- och rekommendationssänkningar, och aktien tappade ytterligare 13 procent.

Autoliv handlades för första gången sedan sin kapitalmarknadsdag i torsdags utan att nå tusenlappen. Kursen tappade 1 procent till 965 kronor efter att Kepler Cheuvreux återupptagit sin bevakning av bilsäkerhetsbolaget med rekommendationen minska och riktkursen 110 dollar, motsvarande 873 kronor.

Essity och Securitas visade också på en svag utveckling med en nedgångar på 1,4 respektive 1,2 procent.

Ett antal toppchefer i Ericsson dras enligt SvD Näringsliv allt djupare in i en granskning kring misstänkt korruption i telekomjätten som amerikanska finansinspektionen, SEC, arbetar med. Aktien tappade 0,4 procent.

Telia och SKF stod ut bland aktierna på OMXS30 index med uppgångar på knappt 3 respektive något under 2 procent. De båda aktierna har fått höjda rekommendationer på tisdagen. SKF har fått ett köpråd från DNB och Danske Bank har höjt sin rekommendation för Telia till köp från behåll.

Telia meddelade även att de har sålt Turkcell-aktier för drygt 4 miljarder kronor. Därmed minskar teleoperatören innehavet i en av sina problemfyllda intressebolag.

Knorr-Bremse drar tillbaka sitt bud på Haldex, och största ägaren ZF ser inga skäl att lägga ett nytt bud. Aktien backade 1,7 procent.

SAS är köpvärd enligt Nordea, som tror på branschkonsolidering och fortsatt lönsamhet. Flygbolagsaktien lyfte 2,5 procent.

Storytel steg nästan 3 procent efter att ha aviserat tre förvärv i vardera Bulgarien, Turkiet och på Island.

Hansa Medical, som utvecklar läkemedelskandidaten Ides för inaktivering av antikroppar inför en njurtransplantation, steg 8 procent. SEB har höjt sin riktkurs för forskningsbolaget till 300 kronor från tidigare 250 kronor med en upprepad köprekommendation.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.