Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-06-09

Mays miss – Tories får ingen egen majoritet

På fredagsmorgonen står det nu helt klart att det konservativa regeringspartiet Tories inte kommer att få egen majoritet i det brittiska underhuset, och att partiet därmed tappar sin nuvarande majoritet.

Det rapporterar brittiska BBC.

Tories ser ut att få cirka 318 platser av totalt 650 platser i det brittiska underhuset, medan Labour ser ut att öka till 262 platser, enligt BBC:s prognos.

För Tories del ser det ut att bli en minskning med 13 platser jämfört med nuvarande parlament medan Labour ser ut att öka med 30 platser. Labour ser ut att få ett antal mandat färre än tidigare prognos under morgonen.

Det skotska nationalistpartiet, SNP, förutspås få 35 platser, vilket vore en minskning med 21 platser, medan Liberaldemokraterna spås få 13 platser, en ökning med 5 platser. Ukip ser ut att tappa sitt enda mandat.

I det nuvarande parlamentet hade Tories 330 platser, Labour 229 platser, SNP 54 platser och Liberaldemokraterna nio platser. Regeringens "arbetande majoritet" har därmed varit 17 mandat, borträknat talmän och Sinn Feins ledamöter.

Det var i mitten av april som premiärminister Theresa May utlyste nyval. Hon har tidigare sagt att brexitförhandlingarna inte ska försenas på grund av valet, utan inledas den 19 juni.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.