Du är här

2017-10-04

Morgonens ekonominyheter

Här är onsdagsmorgonens börs,- ekonomi- och näringslivsnyheter i korthet.

OENIGHET. De blocköverskridande förhandlingarna om hur statsbudgeten ska behandlas i riksdagen har brutit samman, trots att både regeringen och alliansen tycker det behövs mer ordning och reda. (Ekot)

HÖGUTBILDADE FICK "ENKLA JOBB". En majoritet av de statliga beredskapsjobben har gått till högutbildade, trots att tanken var att de skulle vara enkla och inte kräva hög utbildning. (Ekot)

BALCO-RABATT. Riskkapitalbolaget Segulah har tvingats till en sänkning av värderingen för balkongtillverkaren Balco inför börsnoteringen. Sänkningen krävdes för att ankarinvesterarna skulle acceptera att täcka aktier. (DI)

KOMMUNMOMS. Kommunernas undantag från moms är snedvridande och lockar kommunerna att höja skatterna och spendera för mycket, enligt Jacob Lundberg, chefekonom på Timbro. Han tycker att kommunerna måste börja betala moms. (DI Debatt)

STORMSÄKERT. En smäll på svenska bostads- och fastighetsmarknaden skulle pressa de flesta bolagen. Tre aktier som klarar en smäll är Acando, Dustin och Axfood. (DI)

DYRT ÖVERALLT. Avkastningskraven är väldigt låga i Stockholm men det är "dyrt överallt" och har varit samma utveckling i andra nordiska storstäder. Räntorna är låga över hela världen, anser Rutger Arnhult. (DI)

KROGREVOLUTION. Restauranger har gått från ratade till älskade av fastighetsägare. Antalet krogar har ökat med över 600 stycken på 10 år i Stockholm. (SvD)

T-BANEFIASKO. Stockholms läns landsting har satsat flera miljarder kronor för att minska trängseln i tunnelbanan, men det italienska signalsystemet har inte levererat tätare trafik. Tvärtom har trängseln ökat och kostnaderna skenat. (DN)

ENIRO-KONKURRENT KVAR. Eniros konkurrent EDSA föredrar att behålla sina preferensaktier i Eniro. (DI)

SWECO TITTAR. Teknikkonsulten Sweco tittar i närtid idealt på bolag med omkring 1.000 personer. (DI Tema)

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.