Du är här

2017-08-22

Något högre räntor i Europa

Europeiska statspappersräntor stiger något i förmiddagens handel på tisdagen, euron vänder samtidigt något ner mot dollarn efter att ha fortsatt att stärkas efter den svenska handeln på måndagen. En euro kostade som mest 1:1828 dollar under natten, mest sedan början av förra veckan.

Dollarn handlas samtidigt högre mot japanska yen jämfört med noteringarna vid svenska stängningen på måndagen, men har fallit tillbaka något från morgonens toppnotering på 109:46.

Valutamarknadsaktörer fortsätter blicka fram mot den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole i slutet av veckan då beslutsfattare som Fedchefen Janet Yellen och ECB-chefen Mario Draghi förhoppningsvis kan ge ny vägledning.

På tisdagen kan eventuellt det tyska ZEW-indexet för augusti, klockan 11.00, bjuda på en kortsiktig guidning för marknaderna. Indexet har sjunkit två månader i rad, från 20,6 i maj till 17,5 i juli, och enligt Bloomberg News prognosenkät väntas en ytterligare nedgång, till 15,0 i augusti.

Brittiska pund försvagas samtidigt mot andra valutor i spåren på en vinstvarning, och vd-avhopp, från den brittiska subprime-långivaren Provident Financials.

Bolaget rapporterade på tisdagen att det räknar med en förlust på mellan 80 och 120 miljoner pund för helåret, detta efter att i juni ha räknat med en vinst på 60 miljoner pund. Vd:n Peter Crook meddelade samtidigt att han avgår. Bolagets aktie rasade med som mest 60 procent när handeln kom i gång på tisdagsmorgonen.

Även svenska statsobligationsräntor stiger något på tisdagsförmiddagen, och kronan återhämtar samtidigt en tidigare försvagning mot euron.

Data från SCB på förmiddagen visade att kapacitetsutnyttjandet i den svenska industrin steg 0,5 procentenheter mellan första och andra kvartalet i år, till 90,7 procent, vilket är den högsta nivån sedan första kvartalet 2008 (91,0).

Amerikanska statspappersräntor stiger något i den europeiska handeln i avvaktan på vilka besked Fedchefen Janet Yellen eventuellt kan tänkas ge när hon talar i Jackson Hole på fredagseftermiddagen svensk tid.

Förväntningarna är tämligen höga om att Fed kommer att annonsera en initial bantning av balansräkningen vid FOMC-mötet i mitten av september, men givet att Fedchefens tal på fredag kommer att fokusera på finansiell stabilitet är det långt ifrån säkert att hon kommer att säga något om balansräkningen.

Eftermiddagens USA-agenda är relativt tunn, men bjuder åtminstone på husprisdata för juni från FHFA, klockan 15.00.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.