Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-21

NCC: CEMENTSTOPP I SLITE SKULLE FÅ OMFATTANDE KONSEKVENSER - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett stopp för cementproduktionen vid Cementas fabrik i Slite skulle få otroligt stora konsekvenser för byggbranschen, gruvbranschen och svensk ekonomi som helhet.

Det säger byggbolaget NCC:s vd Tomas Carlsson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Tar de här leveranserna slut så får det väldigt snabbt omfattande konsekvenser för hela byggbranschen, men också för hela gruvbranschen. Byggföretagen uppskattar att vi riskerar någonstans mellan 200.000 och 400.000 arbetstillfällen inom en ganska snabb tid efter det och att det kommer slå kraftigt på den svenska BNP-utvecklingen under 2022", säger han.

"NCC kommer naturligtvis också påverkas av det här men det primärt inte en NCC-fråga utan en byggbransch-, gruvbransch- och samhällsfråga som måste lösas", säger Tomas Carlsson.

Han beskriver Cementa som kanske en av de mest välfungerande cementtillverkningarna som finns och framhåller att det finns planer på att skapa världens största koldioxidneutrala cementframställning.

"Det är en viktig del av Sveriges cementförsörjning, men också en viktig del av byggbranschens omställning till ett mer koldioxidneutralt byggande", säger han.

Att hitta andra leverantörer som kan försörja den svenska marknaden är också lättare sagt än gjort.

"Det är inte så att det omedelbart går att börja köpa cement från andra leverantörer, det finns en bristsituation i övriga Europa. Det skulle kanske teoretiskt sett gå att köpa från Kina men där finns en hel logistikkedja", säger Tomas Carlsson.

Den cement som köps skulle därefter behöva testas för att den ska godkännas till husbyggen och anläggningsbyggen.

"Det tar ganska lång tid. Vi pratar om en tidsperiod på någonstans mellan 6-24 månader. Under den perioden skulle det innebära mycket för oss i termer av minskad verksamhet. Och det skulle innebära stora konsekvenser på byggen som inte kan slutföras, industriinvesteringar, bostäder, sjukhus som inte skulle kunna slutföras under utsatt tid", säger Tomas Carlsson.
Författare Direkt-SE