Du är här

2018-09-03

Nedgångar på Asienbörser

wysiwyg_image

De asiatiska börserna inledde den nya månaden med mestadels minus efter ökad handelsoro i spåren av beskedet att handelsförhandlingarna mellan USA och Kanada avslutats utan att något avtal hade nåtts.

Samtalen kommer att återupptas på onsdag. Samtidigt ligger marknadernas fokus också på om USA:s president Donald Trump kommer att införa importtullar på kinesiska varor för ytterligare 200 miljarder dollar, något som kan ske i slutet av veckan.

De kinesiska börserna var ned runt 1 procent och Nikkei index med 0,6 procent på måndagsmorgonen.

I Japan tillhörde stålbolag och energisektorn förlorarna. Nippon Steel & Sumitomo Metal sjönk 1,7 procent och oljeprospekteringsbolaget Inpex med 1,5 procent.

I Hongkong backade spelutvecklaren Tencent nära 3 procent efter fredagens uppgifter om att onlinespelande får restriktioner i Kina.

Statistik på måndagen visade att Japans industri-PMI steg till 52,5 i augusti, från 52,3 i juli, i linje med vad som rapporterades preliminärt. I Kina sjönk Caixins industri-PMI till 50,6 i augusti från 50,8 i juli. Det var i linje med prognos, men den svagaste nivån sedan juni 2017.

Den australiska börsen höll sig kring oförändrad nivå med stöd av gruvbolag och konsumentrelaterade aktier.

I USA handlades börserna i olika riktningar i fredags, med -0,1 för Dow Jones industriindex, oförändrat för S&P och lätt upp för Nasdaq. På måndagen är det helgstängt i USA.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.