Du är här

2017-09-22

Negativ öppning väntas

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen väntas komma att öppna lägre efter att spänningarna på Koreahalvön nått nya höjder. Fredagens kalender är tunn.

USA-börserna noterade en lätt nedgång under de avlutande timmarnas handel efter Stockholmsbörsens stängning på torsdagen. Sektorvis trotsade finans och industri nedgången medan dagligvaror och telekom presterade sämst.

Asienbörserna backade i varierande utsträckning på fredagsmorgonen. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un svarade på Donald Trumps FN-tal från i tisdags. I sitt svar kallade Kim Jong-Un USA:s president Donald Trump för "mentalt störd" och "senil". "Vi kommer att överväga den högsta nivån av hårda motåtgärder i historien", sade Kim Jong-Un i ett uttalande.

Terminerna för de ledande Europabörserna hade klockan 8.15 rört sig nedåt. Noteringarna för Frankfurt- och Londonbörsen låg på minus 0,4 procent och motsvarande notering för Parisbörsen visade på en nedgång på 0,1 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG var ned med 0,3 procent.

På råvarumarknaderna noterade de viktigare basmetallerna större nedgångar i storleksordningen 1,6-4,2 procent.

Telia bekräftade på torsdagskvällen att det har nått en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet, DOJ, den amerikanska finansinspektionen, SEC, och den allmänna åklagarmyndigheten i Nederländerna. Uppgörelsen, som berör historiska transaktioner i Uzbekistan, innebär att teleoperatören ska betala 965 miljoner dollar.

Telia har sedan tidigare reserverat cirka 12,5 miljarder kronor för ett föreslaget förlikningsbelopp på cirka 1,4 miljarder dollar.

Indutrade har förvärvat det tyska bolaget Inovatools med en omsättning på cirka 33 miljoner euro.

Dedicares avgående vd Stig Engcrantz ser en ljus framtid för vårdbemannaren. "Jag har aldrig sett en sådan efterfrågan eller tillväxt i den här branschen", säger Stig Engcrantz till Dagens industri. En ökande andel äldre och nyanlända flyktingar är grupper som ofta har extra stora vårdbehov och bidrar till tillväxten i sektorn.

Exane BNP Paribas har sänkt sin rekommendation för Nokia till underperform från neutral samtidigt som Ericsson fått en höjd rekommendation till outperform från neutral.

Bernstein höjde sin rekommendation för Astra Zeneca till outperform från market perform.

Alimak har fått se sin rekommendation sänkt till behåll från köp av SEB. Riktkursen sattes ned till 153 kronor från tidigare 160 kronor.

Spelbolaget Starbreeze har blivit godkänd för handel på Nasdaq Stockholms huvudlista med beräknad handelsstart den 2 oktober.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.