Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-16

NEW YORK: FÖRSIKTIG UPPGÅNG VÄNTAS EFTER FÖRSÄLJNINGSSIFFROR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De ledande Wall Street-börserna väntas öppna marginellt uppåt på fredagen efter att avslutat gårdens handelssession blandat.

Detaljhandelns försäljning i USA steg 0,6 procent i juni, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att försäljningen i stället skulle ha sjunkit 0,4 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos. På makrostatistikens övriga front väntas USA-data över lager osålda varor för maj samt preliminärt Michiganindex för juli i eftermiddag.

På fredagseftermiddagen är den amerikanska tioårsräntan 2 punkter ned till 1,32 procent, jämfört med vid svensk stängning på torsdagen.

Vid 14:45 indikerade terminshandeln en öppning för Dow Jones industriindex upp med 0,2 procent, och för breda S&P 500 uppåt med 0,3 procent. Även terminskontrakten för tekniktunga Nasdaq kompositindex handlades upp, med 0,4 procent.

Chiptutvecklaren Intel är i diskussioner att förvärva halvledartillverkaren Globalfoundries för 30 miljarder dollar, rapporterar Wall Street Journal och refererar till källor med insyn. Intels vd Pat Gelsinger sade i mars att halvledarjätten tänker sjösätta en plan för att bli en chiptillverkare även för andra teknikbolag. En marknad som enligt WSJ i dag domineras av TSMC. Intel-aktien var upp knappt 0,3 procent i förhandeln.

Moderna steg i förhandeln med 7,3 procent efter att S&P Dow Jones Indices beslutat att inkludera läkemedelsbolaget i S&P 500-indexet per den 21 juli. Moderna kommer ersätta branschkollegan Alexion Pharmaceuticals som väntas förvärvas av svensk-brittisk Astrazeneca senare i juli.

En kryssningstrio beståendes av Carnival, Royal Caribbean och Norwegian Cruise Line sågs segla upp 1,4–3,4 procent i förhandeln efter att Kanada meddelat att landet planerar öppna sina hamnar för bolagens kryssningsfartyg i november.

Lordstown Motors noterades ned 2 procent i förhandeln. Elbilsutvecklaren är under utredning av federala åklagare i New York gällande den förhandsbokningshärva som uppstod i juni när bolaget tog tillbaka sitt uttalande om att det existerade 100.000 bindande bokningar på Lordstowns kommande elbil.

Bland rekommendationsförändringar har Morgan Stanley nedgraderat Tencent Music till jämvikt från tidigare övervikt. Musikstreamingbolaget har tappat över 35 procent i år och investmentbanken menar att en ökad reglering i Kina kommer sätta stop för en eventuell återstuds. Aktien drog sig tillbaka 0,8 procent i förhandeln.

Live Nation fick däremot en köpstämpel av Goldman Sachs som konstaterade att bolaget, som är verksam inom konsertbranschen, kommer gynnas av den svallvågen av konserter som väntas slå när samhället öppnar upp i större skala. Live Nation-aktien klättrade 3,5 procent i förhandeln.

Föregående handelsdag stängde S&P och Nasdaq nedåt med 0,3 respektive 0,7 procent. Dow Jones stängde däremot på plus, med 0,2 procent.


Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,22%
Terminen för S&P 500 +0,29%
Terminen för Nasdaq 100 +0,37%
2-åriga USA-räntan +0,0145 till 0,2396%
10-åriga USA-räntan +0,0215 till 1,3221%
Olja, US WTI +0,43% till 71:96 dollar/fat
Olja, Brent +0,57% till 73:89 dollar/fat
EUR/USD -0,0009 till 1:1802

KÄLLA: Infront.


Författare Direkt-SE