Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-10

NEW YORK: VÄNTAS INLEDA PÅ PLUS, KODAK RASAR PÅ LÅNEPAUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Terminerna för USA-börserna låg på lätt plus inför den nya veckans handelsstart. Stämningen på finansmarknaderna har varit lite avvaktande sedan USA-presidenten Donald Trump skrivit under exekutiva order för att förlänga vissa lättnadsåtgärder i spåren av pandemin. Efter de misslyckade förhandlingarna i USA:s kongress har Donald Trump gått vidare med egna åtgärder. Antalet smittade i USA ligger nu över 5 miljoner.

Vid klockan 14.45 hade terminen för Dow Jones storbolagsindex gått upp 0,4 procent och för det bredare S&P 500 med 0,1 procent. Även för teknikorienterade Nasdaq 100 noterades terminen 0,1 procent högre efter att teknikaktier tappade i fredags.

I Asien var börsutvecklingen blandad på måndagen, upp i Shanghai och lätt ned i Hongkong samt helgstängt i Japan och Singapore. Det har följts av en lite svajig indexutveckling på Europabörserna men mest på plussidan.

Ett fortsatt osäkerhetsmoment utöver pandemin är relationerna mellan USA och Kina. Donald Trump vill se framgångar för sitt "fas ett"-handelsavtal med Kina men har samtidigt skärpt tonläget mot Kina inför presidentvalet. En uppdatering av hur avtalet fortlöper sker i slutet på veckan.

Vidare rapporterar internationella medier att Kina kommer att införa sanktioner mot vissa amerikanska politiker.

Twitter har haft preliminära samtal om att eventuellt köpa appen Tiktoks amerikanska verksamhet, skrev Wall Street Journal under helgen. Det är dock mycket osäkert om Twitter har de finansiella musklerna för att göra en affär och framförallt Microsoft uppges ha kommit längst i samtal om ett eventuellt förvärv. South China Morning Post pekar också på att Microsoft och Twitters förhandlingar om att köpa Tiktok inte lär lyckas. Donald Trump har krävt att Tiktok hittar en amerikansk ägare för sin verksamhet före den 15 september, annars kommer appen att förbjudas i USA.

Twitter-aktien var upp 2,6 procent i förhandeln medan Microsoft backade något.

Eastman Kodak rasade över 40 procent inför handelsstarten på uppgifter om att en amerikansk myndighet, till följd av misstankar om insiderhandel, pausar det stora statliga lån som Eastman Kodak nyligen beviljats för att påskynda tillverkning av läkemedel. När lånebeskedet kom för ett tag sedan rusade aktien.

Bioteknikbolaget Omeros redovisar en återhämtning och överlevnad för samtliga patienter med sin läkemedelskandidat Narsoplimab vid behandling av andningssvikt i samband med smitta från coronaviruset, enligt ett pressmeddelande. Aktien rusade över 40 procent.

Cannabisbolaget Canopy Growth avancerade 9 procent efter lägre förlust än väntat i måndagens delårsrapport.

Även Apple låg på plus, aktien steg 1,8 procent i förhandeln efter höjda riktkurser från investmentbanker.

Simon Property Group, ägare av shoppinggallerior, klättrade nära 5 procent. Enligt uppgifter i helgens Wall Street Journal för Simon Property Group och Amazon diskussioner om att göra om ytor i gallerior, som förut huserade varuhuskedjorna Sears och JC Penney, till distributionscentrum för Amazon.

Måndagens amerikanska statistikagenda är tunn. Klockan 16.00 publiceras arbetsmarknadsdata i form av JOLTS (Job openings and Labor Turnover Statistics).Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA +0,36%
Terminen för S&P 500 +0,10%
Terminen för Nasdaq 100 +0,09%
2-åriga USA-räntan -0,0139 till 0,1230%
10-åriga USA-räntan -0,0151 till 0,5530%
Olja, US WTI +1,26% till 41:74 dollar/fat
Olja, Brent +0,79% till 44:75 dollar/fat
EUR/USD -0,0022 till 1:1765

KÄLLA: Infront.


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.