Du är här

2017-08-08

Nokian höjer prognos

Den finländska däcktillverkaren Nokian Renkaat redovisar ett resultat före skatt på 87,1 miljoner euro för det andra kvartalet 2017 (74,8). Väntat var ett resultat före skatt på 83,3 miljoner euro, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Rörelseresultatet blev 94,1 miljoner euro (77,5). Här väntades 85,1 miljoner.

Nettoomsättningen uppgick till 393 miljoner euro (337). Väntat var en nettoomsättning på 377 miljoner.

Nokian Renkaat höjer sin prognos för rörelseresultatet 2017 till att det förväntas öka med minst 10 procent jämfört med i fjol. Tidigare prognos var att rörelseresultatet förväntades öka med över 5 procent 2017 jämfört med 2016.

Bolaget upprepar sin prognos om att nettoförsäljningen vänta öka med minst 10 procent i år jämfört med i fjol.

Nokian Tyres största affärsområde, däck till passagerarbilar, förbättrade försäljning och rörelseresultat betydligt under första halvåret och marknadsandelen ökade, enligt bolaget.

"Tillväxten drevs främst av Ryssland på grund av starkare valuta, prishöjningar och låg nivå av lager från 2016", skriver Nokian.

Bolaget spår dock att tillväxten i Ryssland kommer att bli måttlig under andra halvåret, sett till att andra halvåret i fjol var stark.

Vad gäller råvarukostnader fortsatte de att stiga undra andra första halvåret och Nokian spår att råvarukostnader kommer att öka med cirka 20 procent för helåret 2017 jämfört med 2016.

"Vi har redan implementerat de nödvändiga prishöjningarna i alla marknader och den fulla effekten av dessa höjningar kommer att synas från och med andra halvåret givet säsongmönstret i Nokians affärsmodell", skriver bolaget.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.