Du är här

2017-09-04

Nordkoreatest får Stockholmsbörsen på fall

Stockholmsbörsen inledde den nya veckan på minus efter Nordkoreas kärnvapentest under helgen och även bland andra Europabörser lyste börsskärmarna rött. Det rörde sig dock om ganska måttliga nedgångar.

Vid 10-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned med 0,6 procent till nivån 1.550 samtidigt som de Europabörserna hade backat runt 0,3-0,5 procent. Aktier för 2,2 miljarder hade bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Saab toppade vinnarlistan bland storbolagen, aktien var upp 4,3 procent, efter en köprekommendation i måndagens Dagens Industri. Sedan toppen i juni har Saabs aktie tappat 20 procent och det utgör ett bra läge att komma in i ett tillväxtbolag med stigande marginaltrend, skrev DI.

Lundin Minings vd Paul Conibear öppnar i en intervju med DI för förvärv av sådan storlek att bolaget förändras i grunden. Det föll placerarna på läppen och aktien handlades upp med 2,8 procent i inledningen.

Sfärkollegan Lundin Petroleum låg också högt på kursvinnarlistan när aktien steg 2,4 procent till 176:30 kronor. Nordea Markets har återupptagit sin bevakning av Lundin Petroleum med köpråd och riktkurs 220 kronor. Vidare har Statoil meddelat att investeringsutgifterna för det norska storfältet Johan Sverdrup, där Lundin Petroleum är delägare, sänks ytterligare.

Probiotikabolaget Probi har vinstvarnat och aktien straffades med ett kursras på 31 procent.

Bland OMXS30-bolagen låg Fingerprint Cards på mest minus, med 3,1 procent, följt av Getinge och SSAB som var ned 1,6 och 1,5 procent.

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skolan och omsorgen, sjukvården omfattas däremot inte, rapporterade SvT på söndagen. För närvarande saknas det stöd för förslaget i riksdagen eftersom Alliansen och Sverigedemokraterna är emot det. Bland Stockholmsbörsen välfärdsbolag var det varierade minusnoteringar. Academedia backade 2,3 procent, Dedicare 1,8 procent, Humana 2,6 procent och Engelska skolan retirerade 0,7 procent.

Pareto har sänkt sin riktkurs för JM till 220 kronor från 260 och upprepat säljrådet. Bostadsutvecklingsbolaget backade drygt 2 procent på börsen till 252:50. Pareto drog också ned sin rekommendation för Klövern från köp till behåll. Aktien var ned 0,6 procent. Klövern har stigit 16 procent sedan bolaget implementerade ett återköpsprogram den 13 juli i år, och har överpresterat sektorn med nära 18 procent.

Aktietorgslistade bioteknikbolaget WNT handlades upp lite över 13 procent. Bolaget meddelade på morgonen att en forskargrupp har publicerat en vetenskaplig artikel i tidskriften Plos One, där det beskrivs hur WNT:s läkemedelskandidat Foxy-5 motverkar spridning av prostatacancerceller.

Börsveckans köpråd i senaste numret fick genomslag. Electra avancerade 10 procent och SJR med 3,8 procent. Biogaia och Kabe, som tidningen tycker det är läge att avakta med, sjönk 1 respektive 1,9 procent.

Catena Media gör på måndagen debut på Stockholmsbörsens huvudlista efter flytt från First North. Aktien var ned 1,6 procent.

Aktiviteten på finansmarknaderna väntas på måndagen hållas nere av att det är helgstängt i USA och Kanada på grund av Labor Day. Statistikagendan är tunn, som ofta på måndagar. PPI-siffror för EMU-området publiceras klockan 11.00.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.