Du är här

2018-02-08

Ny oro på börsen

Stockholmsbörsen sjönk på torsdagen efter onsdagens uppåtgående rekyl. Rapporterande ABB tyngde medan Nordax lyfte efter bud från storägare. Danska TDC var i hetluften.

Vid 13.30-tiden var OMXS30 ned 1,2 procent till nivån 1.533. Omsättningen uppgick till 10 miljarder kronor. Det var ned även i övriga Europa. Tyska DAX-index tappade 1,2 procent.

De amerikanska börserna tappade fart efter onsdagens europeiska stängning i fortsatt volatil och orolig handel vilket bidrog till en dämpad handel i Europa under torsdagen. Räntorna steg samtidigt som dollarn stärktes.

I botten bland OMXS30-bolagen fanns ABB som föll på en sämre rapport än väntat. Orderingång, omsättning samt det operationella rörelseresultatet var samtliga något lägre än SME-konsensus. Aktien sjönk 3,5 procent.

Tyngde börsen gjorde även Telia som tappade 3,2 procent. Det finländska statliga förvaltningsbolaget Solidium har sålt alla sina aktier i Telia motsvarade 3,2 procent av det totala antalet aktier.

Dagligvarubolaget Ica sjönk 1,7 procent efter siffror för det fjärde kvartalet som kom in något under förväntan. Utdelningen höjdes som väntat till 11 kronor.

Få OMXS30-bolag noterades positivt men läkemedelsjätten Astra Zeneca gick mot strömmen och steg med 1,7 procent.

Bland storbolagen sjönk MTG med 2,9 procent. Ett konsortium bestående av australiska investeraren Macqaurie och tre danska pensionsbolag har lagt ett indikativt budförslag på det danska telekombolaget TDC som avvisats. I förra veckan blev det känt att MTG vill fusionera sin nordiska tv-verksamhet med just TDC.

Tidigare har bland annat Telia nämnts som potentiella köpare av TDC. "Telia tippas fortfarande bli den som slutligen köper danska TDC" sade en börsmäklare från ABG till Ritzau Finans. "En industriell aktör som Telia skulle kunna bjuda upp till 50 kronor per aktie i TDC" tillade även börsmäklaren. TDC noterade som högst 44:50 på onsdagen vilken medförde en kursuppgång på drygt 18 procent.

Bettingbolaget Betsson, som har ett tungt 2017 bakom sig då aktien föll med över 30 procent, lyfte 5 procent på torsdagen. En bättre rapport än väntat där positiva inslag i rapporten var sportboken och uppgifter om en bra start på 2018.

På Stockholmsbörsen var annars Anoto, utvecklaren av den digitala pennan, kraftigt upp med 44 procent. Aktien, som var handelsstoppad tidigare under torsdagen, steg i samband med att handeln återupptogs vid lunchtid. Då meddelades även om en större order på 7 miljoner dollar i närtid och 10 miljoner dollar över en treårsperiod.

Nischbanken Nordax sållade sig även till toppen av vinnarlistan. Aktien steg närmare 16 procent efter att storägarna Nordic Capital och finländska Sampo lagt ett bud.

Uppåt med drygt 6 procent var det för rapporterande Biogaia, som säljer probiotiska produkter. Bolaget som ökade försäljningen med 27 procent under det fjärde kvartalet uppvisade en stark utveckling i Asien.

En av förlorarna var fertilitetsbolaget Vitrolife vars rapport fick ett kyligt mottagande. Affärsområdet Medier som utgör ungefär hälften av bolagets försäljning ökade 6 procent under 2017. Under 2016 steg det med 11 procent vilket marknaden tog fasta på och sänkte aktien med 12 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.