Du är här

2018-08-22

Nytt rekord för USA-börsen

wysiwyg_image

I 113 månader i rad har S&P 500 rört sig uppåt utan att någon gång fallit mer än 20 procent. Det är den längsta uppgången någonsin för USA-börsen.

Nu i veckan slås ett tidigare extremt börsrekord; i 113 månader har det breda och för den globala börsutvecklingen mycket viktiga amerikanska börsindexet S&P 500 rört sig uppåt utan att någon gång fallit mer än 20 procent (vilket är den vedertagna definitionen på en ”bullmarket”).

Den tidigare tidsrekordet, 1990–2000, är därmed utraderat. De flesta så kallade ”bullruns” har normalt pågått 30–60 månader innan marknaden tryckts ner 20 procent eller mer.

Bakom den mycket utdragna börsuppgången ligger en mängd delförklaringar. En viktig sådan är att uppgången startade i mars 2009 från brutalt nedpressade indexnivåer i spåren av den globala finanskrisen 2008–2009.

Centralt för denna ”bullmarket” är dock centralbankens, FED, kraftfulla, men experimentella, penningpolitik för att hjälpa och återuppbygga den amerikanska ekonomin efter det bråddjupa fallet i samband med finanskrisen.

Kombinationen av ultralåga räntor och kvantitativa lättnader från FED har fungerat som ett högoktanigt bränsle för aktiemarknaderna. Kapital som under ”normala” penningpolitiska förhållanden inte varit avsedda för aktiemarknaden utan snarare ränteplaceringar har tvingats in i aktier för att få en rimlig avkastning.

Penningpolitiken har, vilket varit avsikten, fått fart på vinstutvecklingen i det amerikanska näringslivet. Detta har naturligtvis också varit stödjande kursutvecklingen.

Den åtstramning av penningpolitiken som startade när FED höjde räntan sent 2015 av har börjat sprida sig till andra centralbanker. Låt vara att takten är låg, men stigande räntor minskar aktiemarknadens attraktionskraft vilket märkts under det senaste året då volatiliteten ökat generellt och i synnerhet bland vissa sektorer inom S&P 500. 

Claes Folkmar

wysiwyg_image

Tidigare perioder av bullmarknad

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.