Du är här

2017-11-29

Nytt robottest av Nordkorea

wysiwyg_image

Nordkorea avfyrade under tisdagskvällen sitt första robottest sedan USA:s president Donald Trump benämnde Nordkorea som en sponsor av terrorism tidigare den här månaden.

Det skriver Bloomberg med hänvisning till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Japanska kustbevakningen sade att roboten landade i havet nära Japan.

Det senaste robottestet innebär slutet på en lugnare period utan tester. Det senaste testet som genomfördes innan tisdagens robottest ägde rum den 15 september.

USA:s försvarsminister James Mattis sade att denna senaste missil flög högre än vad någon tidigare nordkoreansk missil flugit.

President Donald Trump sade till journalister att "vi kommer att ta hand om situationen". Han samtalade också med Japans premiärminister Shinzo Abe, men diskuterade inte militära alternativ enligt en japansk regeringskälla. Donald Trump samtalade också med Sydkoreas ledare Moon Jae-in.

Missiltestet anses ha demonstrerat framsteg i Nordkoreas försök att nå kapacitet att attackera USA med kärnvapenbestyckade vapen.

Sydkoreas militär uppgav att de genomfört en precisionsattacksövning med missiler minuterna efter Nordkoreas uppskjutning. Enligt James Mattis visar det svaret att Nordkorea måste inse att de kan angripas av "vår allierade".

USA, Japan och Sydkorea har begärt att FN:s säkerhetsråd inkallas.

Enligt Pentagon färdades missilen omkring 1.000 kilometer innan den föll ner i Japanska sjön.

"Om de siffror vi har på detta senaste test är korrekta, då ser det ut som att Nordkorea just har demonstrerat att Washington DC och stora delar av USA:s östkust är inom räckhåll", sade Shea Cotton, forskare vid James Martin Center för Nonprofileration Studies vid Middlesbury Instite of International Studies i Monterey.

Enligt ett meddelande från Nordkorea på onsdagsmorgonen var det en ny typ av missil som testades, som benämns Hwasong 15, och uppskjutningen beskrivs som en framgång. Missilen flög på en höjd av 4.475 kilometer och färdades 950 kilometer under 53 minuter innan den slog ner i havet på avsedd plats.

Nordkorea kan nu, enligt meddelandet, nå hela USA:s fastland med missiler, men missilprogrammet hotar inte något land så länge Nordkoreas suveräna framsteg kränks.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un deklarerade att Nordkorea "slutligen uppfyllt den stora historiska saken att komplettera statens kärnvapenstyrka".

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.