Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-10

Ola Rollén frias: ”Måste lära sig"

wysiwyg_image

 

Ola Rollén frias från anklagelserna om insiderbrott av en enig Oslo tingsrätt, efter handel av aktier i Next Biometrics hösten 2015. "Det klokaste framöver är nog att han inte gör affärer som kan leda till den här typen av misstankar, utan att han håller sig på den säkra sidan", säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson. 

Frikännandet framgår av domen.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är tydlig med att Ola Rollén har ett och annat att tänka på framöver, trots att sitt frikännande.

– Det är naturligtvis en stor lättnad för Ola Rollén personligen. Men vi anser samtidigt att han måste dra lärdomar av konsekvenserna av att röra sig i de juridiska gråzonerna. Det klokaste framöver är nog att han inte gör affärer som kan leda till den här typen av misstankar, utan att han håller sig på den säkra sidan, säger han.

"Ett problem som styrelsen måste ta i"

Joacim Olsson säger följande till DI TV:

– Det har varit alltför många exempel på hur sidoverksamheten lett till att man blandat ihop rollerna, säger Joacim Olsson.

– Det är ett problem som Hexagons styrelse måste ta i. Styrelsen måste ta fram principer för vilken typ av sidoverksamhet som är ok. 

Joacim Olsson var även med och pratade om den friande domen i SVT:s Rapport, en direktsändning i Ekonomiekot i Sveriges Radio och i DN. 

Kan bli överklagan

Domen kan överklagas inom två veckor från det datum den formellt delges Ola Rollén, vilket är den 29 januari enligt ett tidigare beslut. Sista överklagandedag blir därmed den 12 februari. Till DI TVsäger åklagaren Marianne Bender att hon nu ska granska domen noga för att ta ställning till hur den norska Ekobrottsmyndigheten ska gå vidare.

"Vi förväntade oss en friande dom från början och är självfallet nöjda med att dessa anklagelser nu avvisats av tingsrätten. Dock är det en stor besvikelse att en korrekt utvärdering av fallet inte gjordes av de relevanta norska myndigheterna i ett tidigare skede", säger advokat Christan B. Hjort i ettpressmeddelande från Hexagon.

Gun Nilsson, Hexagons styrelseordförande, i samma pressmeddelande:

"Vi agerade på grundval av grundläggande principer när vi hanterade denna svåra situation - man är oskyldig intill dess att motsatsen bevisats. I efterhand har detta bevisligen visat sig vara den rätta strategin för både
Hexagon och aktieägarna."

"Hängiven att fortsätta som vd"

Ola Rollén själv uppger sig känna lättnad och uttrycker tacksamhet för stöd från aktieägare och medarbetare.

"Jag är glad för att få arbeta för ett bolag som kan hantera motgångar med sådan värdighet. Jag är hängiven att fortsätta som vd för Hexagon så länge jag har styrelsens och aktieägarnas stöd", säger han.

Redaktionen/Nyhetsbyrån Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.