Du är här

2017-01-12

"Omvärlden är ljus och Ola Rollén umbärlig"

Ekonomiska indikatorer såsom starka inköpschefsindex, aktiens svaga utveckling på sistone, och olje- och gasinvesteringar som lär bottna ut 2017.

Så motiverar Deutsche Bank sin höjning av Hexagon till köp från behåll, och höjer riktkursen med nästan 30 procent till 375 från 290 kronor, mot 342 kronor när höjningen författades.

Analysen är daterad 12 januari och rubricerad "Större än en man", apropå att Hexagons vd Ola Rollén utreds för insiderbrott i Norge.

Förutom ovannämnda positiva omvärldsfaktorer nämner Deutsche Bank att de globala byggsektorutsikterna är relativt positiva, och att USA:s tillträdande president Donald Trump verkar ha förbättrat detta sentiment i USA. Att Hexagon har startat verksamt inom BIM (byggnadsinformationsmodellering) får således tummen upp. Vidare nämns att Hexagon har utrymme för relativt stora förvärv, som skulle kunna addera upp till 10 procents vinst redan i år.

Som huvudsakliga nedåtrisker anger Deutsche Bank att olje- och gassektorns återhämtning kan visa sig bli mindre varaktig än bankens förväntningar, samt prispress.

"Givetvis kommer den huvudsakliga invändningen mot denna rekommendationshöjning vara den risk som finns i aktien på grund av utredningen om vd Ola Rollén. Även om vi inte har någon insyn i eller kommentar om detta, är vår allmänna syn att de huvudsakliga byggstenarna är på plats för Hexagon nu, med bolaget tydligt positionerat i skärningspunkten mellan fysisk och digital tillverkning och konstruktion", heter det sedan i analysen.

Ett resonemang förs kring att Ola Rollén visserligen är hyllad, men kanske inte så betydelsefull för Hexagon som många försöker få det till: en stor del av Hexagons framgångar vilar på våghalsiga och i efterhand lyckade satsningar på att låna pengar i lågräntetider och då göra framgångsrika förvärv av högkvalitativa bolag till attraktiva värderingar, med Intergraph - köpt 2010 för drygt 2 miljarder dollar - som kronjuvlen.

"Hexagons decentraliserade struktur dämpar vidare risken för negativa effekter av att vd skulle lämna. Vi tror att divisionscheferna i de flesta fall är långvägare som jobbade i sina respektive företag redan före Hexagons förvärv, och när allt kommer omkring kan de sina branscher och vet hur de ska leda sina bolag", skriver Deutsche Bank, och beskriver Ola Rolléns roll som huvudsakligen en kapitalallokerare.

Som sådan kan hans mission anses vara att driva Hexagons transformering från ett relativt lågvärderat verkstadsbolag till ett högre värderat teknikbolag. Dock: en studie av Hexagons avkastning på eget kapital över tid jämfört med dels verkstads-, dels tekniksektorn ger vid handen att Hexagon alltjämt avkastar mer i linje med verkstadssektorn, så betraktat ur den synvinkeln vilar Hexagons framgångar mer på dagligt gnet i divisionerna än på högsta ledningens strategiska landvinningar.

Mixen mellan mjuk- och hårdvara har vidare inte förändrats särskilt mycket sedan Intergraph-förvärvet, skriver Deutsche Bank, och konkluderar:

"För oss ser det ut som om detta skulle ha kunna replikerats av andra vd:ar, vilket stor i kontrast till extrem personrisk associerad med en potentiell vd-avgång."

Källa: Nyhetsbyrån Direkt/ Deutsche Bank

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.