Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-15

PANDOX: ÅTERHÄMTNING GÅR SNABBARE ÄN MÅNGA FÖRUTSPÅTT - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Återhämtningen för hotellmarknaden har utvecklats snabbare än vad de flesta hade förutspått.

Det säger vd Anders Nissen till Nyhetsbyrån Direkt.

"I samband med rapporten för det första kvartalet talade vi om en successiv återhämtning under sommaren, som jag vet att många var skeptiska till, nu ser vi att den kommer och att trenden är lite starkare än vi sade då", säger Anders Nissen.

Han beskriver en ketchupeffekt där det inhemska resandet tog fart i samma ögonblick som restriktionerna släpptes.

"Först camping, sen stugbyar som i princip fylldes omgående och nu successivt fyller man hotellen. I Skandinavien har vi 40 procent beläggning och 50 procent beläggning på hotell som är öppna", säger han.

På andra håll i Europa som Tyskland och Nederländerna ser man liknade utveckling på resortorter och framöver ser de en liknande utveckling i Storbritannien.

Anders Nissen beskriver hur återhämtningen går i sex faser där del ett och två innebär att städer öppnar upp och lättar på restriktioner följt av öppnade hotell. Därefter börjar inhemsk turism följt av internationellt resande.

"Vi har bara nått 'individuell leisure' i Europa (steg 3) än så länge. Trots det och trots många restriktioner ligger hotellmarknaden i Norden på 40-50 procent", säger han.

Efter sommaren räknar han med att inhemsk turism fortsätter var stark men att affärsresandet också börjar.

"När det startar läggs nästa pusselbit på efterfrågan. När de två har kört i gång en tid tror vi att möten och internationellt resande ökar", säger han.

Den internationella efterfrågan och möten förväntas öka under början av 2021 och då får man ytterligare pusselbitar.

"Om detta sker så är hotellbranschens största problem över i slutet av året. Då kommer hotellbolagen att ha positiva kassaflöden. Där med kan de lättare betala hyror, återanställa personal och komma vidare. Sen är vi inte tillbaka på 2019 års nivå på ett tag men den akuta fasen är över", säger han.

För Pandox del kommer väntas kontrakterade minimihyror och fasta hyror utgöra majoriteten av intäkterna även under det tredje kvartalet. Hittills under krisen har Pandox inte gett några rabatter på hotellhyror.

"Vi har inte ändrat i några hyresavtal. Däremot har vi gett nya betalningsvillkor och det är Pandox sätt att hjälpa till. Vi hjälper till genom de omsättningsbaserade hyresavtalen där vi har tagit betydande nedgångar i de rörliga delarna. Vi hjälper till med bättre betalningsvillkor för våra partners. Sen måste vi få in våra minimihyror för vi har inga statliga stöd i vår fastighetsportfölj. Då tycker vi det finns en bra balans där vi då delar risken ordentligt med våra samarbetspartners", säger Anders Nissen.

Han säger vidare att myndighetsstöden fungerar allt bättre vilket kombinerat med en marknad som går lite starkare gör att man har bättre kontroll.

"Hotellbolagen har varit väldigt duktiga på att snabbt anpassa sina kostnader så jag upplever att man har kontroll över sin situation", säger han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.