Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-30

Planen: Börsnotera nya Dubai

wysiwyg_image

Inte nog med att Saudiarabien vill bygga ett nytt Dubai.
Ambitionen är även att sätta staden på aktiemarknaden, rapporterar Dagens Industri. 

Varför nöja sig med att bara bygga när det går att börsnotera staden? 

Det är precis vad Saudiarabien siktar på att göra. 

Målet är att skapa ett nytt Dubai – som investerare ska kunna skjuta in sina pengar i. 

LÄS MER: Nya köptips från Börsveckan

Dubai är en välkänd storstad i Förenade Arabemiraten med nära 3 miljoner invånare. Nu vill Saudiarabien bygga ett eget Dubai. Längs med den saudiska västra kusten ska Neom växa fram, skriver Dagens Industri. 

Neom beräknas kosta omkring 4,189 miljarder kronor att färdigställa. Planen är att staden ska sträcka sig in i grannländerna Egypten och Jordanien. 

Men det slutar inte där. Kronprinsen Mohammed bin-Salman berättar även att siktet är inställt på att ta Neom till börsen. 

– Det kanske kommer hända efter 2030, det kanske kommer hända innan, men idén och strategin är att det ska börsnoteras så småningom, säger han till Reuters, uppger Dagens Industri. 

MISSA INTE: Vd tvingas lämna NCC – direkt 

Så ska det gå till 

Tanken är att byggandet av Neom ska inledas under den senare delen av 2019. Den första fasen ska vara avklarad 2025. Mohammed bin-Salman gör en jämförelse med att New York skulle hamna på börsen. 

Myndigheterna i Neom kommer dock, enligt honom, endast att basa över att tillväxten utvecklas positivt. 

Saudiarabien har kämpat hårt med, minst sagt, oerhört ambitiösa byggprojekt tidigare. Ett exempel är en kontorspark utanför huvudstaden Riyadh, som kostade ungefär 10 miljarder dollar att göra i ordning, som är så gott som tom i dag. Ett annat är King Abdullah Economic City. 2005 sattes ett mål där 2 miljoner människor skulle bo i staden. I dag, tolv år senare, har staden 5 000 invånare.

SE ÄVEN: ”Ser köpläge i aktien”

Oljejätten mot börsen

Mohammed bin-Salman menar också att den omtalade noteringen av statliga Saudi Aramco, världens största oljebolag, fortsatt är tänkt att bli av. Nästa år ska den ske, även om alla bitar just nu inte ligger på rätt plats i pusslet. 

Bolagets enorma värdering har ifrågasatts. Det har också ryktats om att Saudiarabien självt ska vara på väg att tappa intresset för att sätta Saudi Aramco på börsen, skriver Dagens Industri.

YTTERLIGARE LÄSNING: Slopar utdelning – efter skandal

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.